Предвижда се от 20 март да се увеличи три пъти броят на служителите на Фронтекс по българо-турската и българо-сръбската граници
Откриха Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево". 

Очаква се по този начин да се намали трафика за камионите, които преминават през пункта. Ще бъдат преработвани по 80 проби на денонощие. 

Инвестицията е на стойност два милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет.

Правим решителна стъпка за връщането на контрола на нашите граници в ръцете на държавата, каза министър-председателят акад. Николай Денков по време на откриването. 

По думите на министър-председателя работят и за увеличаване капацитета на лабораторията още два пъти, да разширят значително капацитета на пункта, за да съкратят времето само до необходимите технологични процедури, които да осигурят качеството на продуктите.

"Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да проверяваме всички камиони максимално бързо. Да сме сигурни, че през тях не влизат рискови стоки и в тях не се крият мигранти", обясни акад. Денков.

"Ползите от това са много. На първо място осигуряване на плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите граждани, които са безопасни и няма да навредят на тяхното здраве", посочи премиерът. Като втора полза той посочи премахване на възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети държави, които могат да използват хербициди и пестициди, забранени в ЕС. 

Третата полза, според Денков, е премахването на възможността чрез липса или занижен контрол в България да влизат забранени стоки.
"Надявам се, че този устрем, който имаме - да върнем държавата там, където тя трябва да се грижи за гражданите, няма да прекъсне в следващите дни, седмици и месеци", заключи премиерът.

БТА


"Откриваме една лаборатория, която се очаква от всички превозвачи и към която има широк обществен интерес", заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, допълвайки, че камионите, които чакат 2-2,5 дни на границата, вече ще трябва да изчакат само необходимото технологично време за излизане на пробата - 5-6 часа.

Той посочи още, че лабораторията има капацитет да обслужва трафика, който не е постоянно число, и възможност да увеличи капацитета си при необходимост.
Инвестицията е на стойност два милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет. С пускането на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България. 

Днес на "Капитан Андреево" се срещнаха вътрешният министър Калин Стоянов и Ханс Лейтенс, директор на европейската агенция Фронтекс.

Те обявиха, че се предвижда от 20 март да се увеличи три пъти броят на служителите на Фронтекс по българо-турската и българо-сръбската граници. 

БГНЕС


България е много важен наш партньор и от 20 март т. г. у вас ще има между 500 и 600 служители на агенцията допълнително, уточни Лейтенс. Той добави, че на всяка нужда от подкрепа за охрана на границата ни като оборудване - например автомобили, ще бъде отговорено и те ще бъдат удовлетворени.

Като директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс), мога да гарантирам пълна подкрепа за България в процеса на присъединяване към Шенгенското пространство и в охраната на границите, заяви отново Ханс Лейтенс.

БГНЕС


Получихме изключително висока оценка за борбата ни срещу нелегалната миграция, г-н Лейтенс изрази и своята пълна подкрепа за нашето приемане в Шенген и по сухопътните граници до края на годината, заяви и министър Стоянов. Той увери, че е постигнат спад на опитите за нелегално преминаване на границата с около 70 процента в сравнение със същия период миналата година, което е била и една от темите на разговора с Лейтенс.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ивона Величкова,Николай Грудев/БТА