От минус 10 до 17 градуса ще варират температурите през декември
От минус 10 до 17 градуса ще варират температурите през декември / netinfo

Най-високите температури през декември ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-ниските между минус 5 и минус 10 градуса, съобщи ст.н.с. д-р Теодосия Андреева, метеоролог в НИМХ-БАН, представяйки прогнозата за времето за декември.

През месеца ще преобладава облачно и мъгливо време. Средната месечна температура се очаква да бъде около нормата, която за Северна България и високите полета е около 0 градуса, за Тракийската низина - от 1 до 3 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 2 и 5 градуса, а в планинските райони - между минус 5 и минус 1 градуса.

Месечната сума на валежите в повечето райони ще бъде около нормата, която за равнините е между 35 и 60 литра на квадратен метър, за планините, по Черноморското крайбрежие и долината на река Струма - от 55 до 80 литра на квадратен метър, а за най-южните райони до 120 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие времето ще бъде променливо, с температури около нормалните за сезона. Облачността ще бъде по-значителна главно в началото и около средата на периода, с превалявания. Температурите в края на десетдневието относително ще се понижат.

В началото на второто десетдневие времето ще бъде променливо, температурите относително ще се понижат. Ще превалява, след което ще настъпи подобрение - повишение на температурите. Около средата на десетдневието отново времето ще бъде облачно и ще превалява.

През последното десетдневие на месеца времето ще е често със значителна облачност. Вероятност за превалявания има около средата на третото десетдневие и в края на месеца, предимно от сняг.

Декември е първият зимен месец и характерното за него е големият брой средиземноморски циклони, преминаващи през страната ни или в близост до нея, които създават условия за образуване на опасни поледици, а в някои случаи и на по-обилни снеговалежи или пък интензивни затопляния, отбелязва метеорологът.

Валежите през декември са предимно от сняг, но вали и дъжд в редки случаи, придружен от гръмотевици. В равнинната част на страната средно от 2 до 7 дни вали сняг. Най-продължително се задържа снежната покривка в Северна България и по високите полета - от 1 до 15 дни. Продължителността на слънчевото греене е най-малка през този месец от годината - средно между 50 и 80 часа, а в планините - до 120 часа, посочва Теодосия Андреева.