От Касата отричат да са обсъждали намаляване бюджетите на болниците
От Касата отричат да са обсъждали намаляване бюджетите на болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
От Касата отричат да са обсъждали намаляване бюджетите на болниците
70955
От Касата отричат да са обсъждали намаляване бюджетите на болниците
  • От Касата отричат да са обсъждали намаляване бюджетите на болниците

Надзорният съвет на Здравната каса не е обсъждал намаляване на бюджетите на болниците. Това увери председателят на съвета и заместник финансов министър Людмила Петкова, по повод твърдението на здравния министър д-р Таня Андреева, според което касата има намерение да ореже болниците с 20%. Петкова уточни, че съветът и без друго няма правомощията да намалява или да увеличава парите за лечебните заведения. Това можело да стане само със законови поправки, каквито обаче към момента изобщо не са обсъждани.

Председателят на надзорния съвет Людмила Петкова посочи, че не е ясно какво е имала предвид министър Андреева, когато е засегнала темата с 20%-ото намаление.

„Бюджетът може да бъде намаляван или увеличаван само с промяна в закона. Не е в правомощията на Надзорния съвет да прави такива промени. По-скоро ние коментираме мерки, които може да се предприемат за ефективно разходване. Това са средства на здравноосигурените и трябва да бъдат разходвани по най-ефективния начин”, обясни тя.

Петкова припомни, че в оперативния резерв на касата към момента има 136 млн. лева и с тях могат да бъдат покрити евентуални разходи на болниците, които са над предвидените.

„Ако има надмилитна дейност, тя може да бъде платена от този резерв. Но с цел осъществяване на контрол, решението , което беше взето на предишните заседания на Надзорния съвет, беше да се заплаща лимитната помощ, а надлимитната да се заплаща след като се провери”, заяви още Петкова.

По-рано през деня се проведе заседание на Надзорния съвет. На него бе взето решение болници като инфекциозната и педиатрията да могат да сключват договор за интензивна терапия след решение на съвета. Така дори лечебното заведение да не разполага с необходимия за сключването на договора брой специалисти, ще могат да се правят изключения.