Осем души от наводнените райони на Добрич са приети в болница
Осем души от наводнените райони на Добрич са приети в болница / снимка: DarikNews.bg, архив

Осем души, които живеят в наводнените райони на Добрич или са участвали като доброволци в разчистването, са приети в добричката болница, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Красимир Николов. Предполага се, че те са заразени от инфекциозното заболяване лептоспироза, но все още диагнозата не е официално потвърдена, каза д-р Николов. Изпратени са проби в Националния център за заразни и паразитни болести. Утре се очакват резултатите на първия  пациент, приет със симтоматика за това заболяване.

Болните са на възраст между 25 и 65 години. Приети са в многопрофилната болница през последните 4-5 дни. Д-р Николов обясни това с инкубационния период на заболяването, който е между 7 и 20 дни.

Седем от заразените са настанени в инфекциозно отделение, а една  жена в отделението по реанимация. Тя е на около 50-55 години и е в по-тежко състояние.

Д-р Николов обясни, че „входна врата” за болестта е консумацията на заразена от фекалии на гризачи вода и храна. Болестта може да проникне и през ранички по кожата при почистване на домовете от тиня и вода, в които е имало удавени гризачи.  Според него по-вероятно е болните да са се заразили при разчистването след наводнението.

Симптомите на заболяването са висока температура, болки в мускулите и ставите и силно главоболие, което трудно се повлиява от масовите обезболяващи медикаменти. Д-р Николов призова хората, които имат подобни симптоми незабавно да потърсят лекарска помощ, тъй като ненавременното лечение може да доведе до сериозни усложнения. Той увери, че заразата не се предава от човек на човек.

Новини от Добрич