Оправдаха Ваня Червенкова за данъчно престъпление
Оправдаха Ваня Червенкова за данъчно престъпление / снимка: Sofia Photo Agency

Бизнесдамата Ваня Червенкова бе обявена от съда в Благоевград за невиновна по дело за източен неправомерно Данък добавена стойност в големи размери. Наказателният състав, председателстван от магистрата Атанас Маскръчки, оправда още съпроцесниците на Червенкова - Георги Георгиев, Борислав Борисов, Хари Катана-ексмитнически инспектор, благоевградчаните Николай Павлов и Росен Щерев, Едислав Николов и Татяна Борисова от Данъчната служба в Оряхово.

Само преди месец Червенкова бе оправдана от друг съдебен състав в Благоевград по аналогичен процес, след близо 10-годишно разследване.

Делото срещу Червенкова и съпроцесниците й трябваше да приключи още през януари 2008 година, но тогава след 3-часова пледоария на окръжния прокурор Елка Атанасова, председателят на съдебния състав Атанас Маскръчки възобнови процеса и не постанови присъди. Според държавното обвинение, чрез четири фиктивни износа и възстановен след това данъчен кредит, Ваня Червенкова е присвоила чуждо имущество в размер 176 220 000 лева, а Едислав Николов - 253 044 000 лв. Тя счита, че са събрани доказателства за това, че ДДС е изтеглен чрез ползване на фалшиви данъчни фактури за износ на машина за капачки в Македония. По документи стоката е преминала през ГКПП-Златарево на 27 февруари 1997 година. На 7 май същата година е оформен фиктивен износ на РАМ-модули за компютри през Митнически пункт - Оряхово, се сочи в обвинителния акт.

"В процеса се доказва, че има такава сделка. Всички свидетели говорят за наличие на стока и внос. Прокуратурата се опитва да докаже 10 години, че сме престъпници. Не искам снизхождение, защото съм невинна и разчитам да получа оправдателна присъда", заяви още преди две години Ваня Червенкова.