Опозицията обмисля вот на недоверие
Опозицията обмисля вот на недоверие / netinfo

Покачването на цената на живота у нас е най-силното доказателство за некадърността и кражбите на управляващите, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Той съобщи, че тъмносините ще поискат изслушване на премиера в парламента заради ценовия скок и за мерките, които ще предприеме правителството, за да го неутрализира. И ДСБ, и СДС предлагат намаляване на ДДС и редица други мерки, които да компенсират поскъпването. Опозицията обмисля още общ вот на недоверие след евродоклада.

ДСБ ще започне събирането на подписи за парламентарен дебат по темата, ако Станишев не се яви да докладва в парламента. Мерките на тъмносините обобщи Иван Костов: „Сваляне на акцизите, сваляне на ДДС и целеви компенсаторни мерки за пенсионерите и социално слабите”.

И според ДСБ, и според СДС спрените евросредства удрят редовия данъкоплатец у нас, подчертаха го Иван Костов и Мартин Димитров:

„Бюджетният излишък значително надхвърля прогнозите, защото има неочаквано покачване на цените, особено на стоки, върху които има акцизи, плюс европейските пари, които ние не можем да усвоим поради наложените ограничения, са щетите върху българските граждани, заяви Костов.

„Спрените европейски фондове на практика означават поскъпване на цените и по-висока инфлация”, каза Димитров.

СДС предлага също намаляване на ставката на ДДС с 2 процента, както и с 6 на сто общата осигурителна тежест и прехвърляне на бюджетния излишък в Сребърния фонд.

От ДСБ издадоха, че опозицията се готви да поиска вот на недоверие към кабинета още на другия ден след очаквания критичен доклад на ЕК, а от СДС го изговориха гласно като свое намерение:

„Ще настояваме да бъдат изслушани всички ресорни министри и шефове на агенции, отговорни за поредния позор с еврофондовете. Ако не получим адекватни отговори на база на този силно критичен доклад на ЕК, ще поискаме вот на недоверие към тройната коалиция, заяви Любов Панайотова, член на НИС на СДС.

Възможно е вотът да бъде аргументиран с цялостен провал на управлението, каза лидерът на сините Пламен Юруков.