Опозицията напусна комисията Куйович
Опозицията напусна комисията Куйович / netinfo
Шестимата представители на опозицията в анкетната парламентарна комисия по случая Куйович я напуснаха и заявиха, че повече няма да участват в заседанията й. Като мотив напусналите депутати посочиха нежеланието на управляващите да установят причините и условията за продължаващото пребиваване на сръбския наркотрафикант у нас и след заповедта за екстрадирането му през 2005 година. Въпреки това комисията ще продължи работата си, уточни председателят й Надка Балева.

Управляващите отклоняват темата, с която бе сформирана комисията, констатира Борислав Българинов от БНС и изреди мотивите за напускането на опозицията: „Всички искания, които бяха отправени към тях от опозицията, бяха отхвърлени. Бяха представени материали и разпитани лица, които не вкарват в конкретика. Ние няма да участваме в междуличностните борби в ръководството на Министерството на вътрешните работи, няма да участваме в този фарс и напускаме тази комисия”.

Председателят на анкетната комисия Надка Балева отхвърли обвиненията и поясни, че искането за удължаване на срока на действие на комисията е именно заради желанието на опозицията да бъдат изискани още материали от службите: „Изненадана съм от това поведение на колегите, които се държат като малко капризно дете, което се сърди, че не се удовлетворяват всичките му капризи. Не получихме, което не означава отказ да бъдат изпратени, тези документи. Абсолютно всички първични документи, придружаващи издаването общо на 11-те документа на Будимир Куйович – част от тях с неговата самоличност, част от тях с негови снимки и с чужди лични данни”.

Балева обясни, че по правилника на парламента при липса на кворум е необходимо присъствието поне на 1/3 от депутатите в дадена комисия, за да има заседание, а осем депутати от мнозинството представляват две трети.