Опозицията иска да изслушат Велчев заради убийството на Стоев
Опозицията иска да изслушат Велчев заради убийството на Стоев / снимка: Sofia Photo Agency
Главният прокурор Борис Велчев да бъде изслушан в парламента във връзка с убийството на автора на книги за мафията – Георги Стоев. Такава покана към Велчев ще отправят от СДС стана ясно след заседание на националния съвет на партията.

Според синия лидер Пламен Юруков главният прокурор трябва да отговори защо не е осигурена защита на Стоев, който е поискал да свидетелства. От СДС се позовават на последните интервюта на автора, в които той изразява готовност да съдейства.

По повод кризата в сектора за сигурност, породена от скандалите в МВР, сините призовават президента Георги Първанов да спазва законите, като свиква на всеки три месеца Консултативния съвет по национална сигурност. Последният такъв съвет е бил през февруари миналата година, припомниха от партията.

По думите на председателя на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов това, че ръководството на вътрешната комисия е обсъждало на срещи с премиера доклада за скандала в МВР, който готви тя, показва, че министър-председателят явно е главен редактор на този документ. Бакалов е категоричен, че няма как един доклад да реши съдбата на министър Румен Петков. Решенията са политически и от компетенцията на премиера Сергей Станишев, коментира още Бакалов.

„Реформата в МВР може да се случи и с Румен Петков, ако има единна воля в управляващата коалиция за реализацията й”. Това заяви заместник-председателят на ДПС Касим Дал на заседание на парламентарната група на движението. „ДПС ще се отнесе държавнически към проблема в МВР, не са важни толкова личностите – важно е реформите във ведомството да продължат”, категорични бяха оттам.

Междувременно стана известно, че заради двете последни убийства, ЕС призовава България да се бори с организираната престъпност с по-голяма решителност, предаде Ройтерс. От Европейската комисия също изразиха съжаление за това, че за по-голямата част от убийствата в България не са последвали наказания за извършителите.