Огънят в планината не е стигнал до живата гора, увери Нона Караджова
Огънят в планината не е стигнал до живата гора, увери Нона Караджова / снимки: DarikNews.bg, Петя Царевска
Втори ден пожар бушува на Витоша
54866
Втори ден пожар бушува на Витоша
Кметът на Бистрица
Владимир Йончев
Министър Нона Караджова
  • Втори ден пожар бушува на Витоша
  • Кметът на Бистрица
  • Владимир Йончев
  • Министър Нона Караджова

Над 350 служители на МВР, работници от горските стопанства и доброволци се включиха в гасенето на пожара на Витоша, в местността "Бистришко бранище", който бушува вече втори ден. До този момент няма данни за пострадали хора, съобщиха от пресцентъра на министерството. Няма опасност и за населените места.

Ситуацията с пожара във Витоша до момента е овладяна, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Няма опасност за населените места, както и за живите дървета. На място са екипите на противопожарна охрана с военни хеликоптери, отделно и около 40 доброволците оказват помощ при потушаването на огъня.

Два вертолета Ми-17, от състава на Военновъздушните сили, продължават действията по гасенето на горския пожар, съобщават от Министерството на отбраната.

Вертолетите са оборудвани със специализирана подвесна система за пожарогасене "Бомби Бак". Всяка зарядка осигурява възможност за изливане на около 2,5 тона вода. Зареждането на системите се осъществява на Панчаревското езеро.

На борда на вертолетите има представители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", които координират дейностите с наземните групи за гасене.

Караджова обясни, че няма опасност от разрастване на пожара. По думите й единствено изгоряло до момента е мъртва дървесина. „Пожарът не е стигнал и прогнозата е, че няма да стигне, до живите дървета. В момента ситуацията е овладяна и прогнозата е, че може би ще се справят. По-важното е, че няма опасност за близките населени места и хората”, каза тя. Министърът коментира още, че към момента не е ясно какви са щетите, нанесени от огъня. „Това, което със сигурност е известно, че е повалена само мъртва дървесина. По живата гора към момента няма щети”, каза тя.

Огънят в планината не е стигнал до живата гора увери Нона Караджова
netinfo

Тази нощ в района дежуриха пет екипа от столичната пожарна и четири от горските стопанства. Те патрулираха с високопроходими автомобили и обхождаха пеша границите на пожара.

Не беше допуснато разрастване на огъня в посока към иглолистните гори в тази част на планината. Преди да започнат работа, доброволците бяха инструктирани за спазване на мерките за безопасност, съобщиха за Дарик от кметството на Бистрица.

 

"В периферията стихията е овладяна. Нямаше вятър. Ситуацията се контролира. Районът е трудно достъпен - без коларски пътища, без горски пътища, дотам може да се стигне пеша, техниката се изнася ръчно", каза за Дарик кметът на Бистрица Николай Гюров.

"Категорично може да се каже, че в случая не става дума за човешка небрежност. Непосредствено след появата на ветровалното петно, в Бистрица беше предприета инициатива, с която внесохме предложение за изнасяне на дървесината. Но, тъй като говорим за биосферен резерват, който е защитен от ЮНЕСКО, човешката намеса е недопустима. В случая дори и като санитарна сеч. Бе стигнато до заключението, че там не трябва да се изнася дървесината и да остане на място. Не еднократно съм алармирал, че е въпрос на време да се пояни пожар. Ето, това време не закъсня. В случая не можем да говорим за проявена небрежност от туристи. В тази част хората не ходят на пикник, няма наличие на огнища. Аз имам своето мнение и версия по въпроса, но ще ги запазя засега, нека да изчакаме екипите на МВР да си свършат работата", коментира Николай Гюров.

 

Огънят не е взел нови площи през нощта, каза за Дарик директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Той изрази надежда в ранния следобяд да има "добри резултати". "Добра новина със сигурност за нас ще бъде, ако кажем, че пожарът категорично е спрял да се разпространява по периметър, тоест оградили сме го отвсякъде. И близките дни ще чакаме, докато успеем да го загасим напълно", каза още гл. комисар Николов.

 

Владимир Йончев, доброволец, разказа пред Дарик: "Най-близкият подход към огнището - малко като разстояние, но голямо като денивелация няма да свърши работа, защото помпите не могат да изтласкат водата нагоре. Натоварени са дълги маркучи, помпи, за да направим заход от далечно място, но от него ще можем да пускаме водата надолу". По думите му, единствената версия, която се изключва като причина за пожара е мълния.

Владимир Йончев подчерта, че трябва да се отбележи голямата съпричастност на хората, които са изразили готовност да помагат в гасенето на огъня.

Огънят в планината не е стигнал до живата гора увери Нона Караджова
netinfo