Огнената стихия на Витоша е овладяна, но продължава да пуши
Огнената стихия на Витоша е овладяна, но продължава да пуши / снимки: DarikNews.bg
Огнената стихия на Витоша е овладяна
54971
Огнената стихия на Витоша е овладяна
  • Огнената стихия на Витоша е овладяна

На петия ден след избухването на пожара във Витоша, той беше овладян. Останали са няколко малки огнища, които тлеят, но според специалисти те не застрашават останалата гора, тъй като са локализирани.

За петте дни пожарът успя да обхване около 200 декара площ, а общата дървесна маса, която е изгоряла, се равнява на 20 000 кубика.

От София се вижда пушек в района, където горя огъня. Пожарникари предупредиха, че огнището ще тлее дни наред. Вече са уточнени местата, където има тлеене на „Бистришко бранище” и натам ще бъдат насочени усилията в петък. През нощта на мястото на пожара ще работят около 50 души със седем пожарни автомобила и осем мотопомпи. Съставът е подменен.

Според експерти обаче зелена гора не е засегната, тъй като мястото било покосено от смерч, който още преди 11 години изкоренил растителността.

В района продължават да работят пожарникари, военни, горски работници и доброволци.

Специалисти предупредиха, че в продължение на пет-шест дни пушекът ще се вижда и усеща, тъй като на мястото имало огромно количество торф, за който се предполага, че тлее.

Човешка дейност е най-вероятната причина за огнената стихия на "Бистришко бранище", увери инженер Николай Пиронков от Изпълнителната агенция по горите. По думите му, едва 1% от подобни пожари в гористи местности възникват без намеса на хората: "За това може да се съди по факта, че той възникна в почивен ден. Първите снимки показват едно много интензивно горене. Ако е възникнал от умишлена дейност, е много добре планирано".

Приоритет според столичния кмет Йорданка Фандъкова трябва да бъде установяването на извършителя: "Ако има виновни, те да бъдат установени и наказани, защото това е абсолютно престъпление Всички видяхте, че за много кратко време се е разпространил пожарът на голямо пространство".

След като смерчът покосил мястото през 2001-а година, дълго се провеждали разширени заседания в Комисията по околна среда и в парламента, обясниха от Института за гората. Било решено изпопадалата дървесина да не се извозва от засегнатата гора, което според лесовъдите било грешка.

По думите на Пламен Мирчев от секция Лесозащита към Института, проблемът е и в това, че когато една площ е обявена за резерват, тя трябва да бъде охраняема.

Огнената стихия на Витоша е овладяна но продължава да пуши
netinfo

Огнената стихия на Витоша е овладяна но продължава да пуши
netinfo

"Сега кой контролира? Всички туристи могат да минат. Това къде би могло да стане в друг биосферен резерват? Значи, този резерват, ако е бил охраняем, ако не е допускано влизането на хора, пожарът вероятно е нямало да възникне", заяви Мирчев.

Това не е първият пожар за годината, но е описван от специалистите като един от най-трудните за овладяване.

От януари са регистрирани 280 горски пожара, посочиха още експертите и допълниха, че основната причина за тях е била човешка небрежност.