Огнена стихия бушува втори ден на Витоша
Огнена стихия бушува втори ден на Витоша / снимки: DarikNews.bg, Петя Царевска
Темата обобщава Ралица Гълъбова
54891
Темата обобщава Ралица Гълъбова
Владимир Йончев - един от доброволците и главен редактор на OFFNews.bg
  • Темата обобщава Ралица Гълъбова
  • Владимир Йончев - един от доброволците и главен редактор на OFFNews.bg

Огнената стихия на Витоша вече втори ден не може да бъде потушена. Повече от 350 служители на МВР, работници от горските стопанства и доброволци участват в гасенето на пожара в "Бистришко бранище".

В късните следобедни часове огънят от западната страна на склона в посока село Бистрица беше овладян. С падането на нощта обаче пожарът се разрасна, високи пламъци се виждат от най-близките до местността къщи. Пламъците се виждат и от София.

До момента няма данни за пострадали хора, както и опасност за населените места. По-рано през деня заместник-шефът на „Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Васил Василев каза, че пожарът не е напълно овладян, но се контролира. По думите му е важно жителите на столицата и околностите да знаят, че в следващите дни ще продължава да се вижда пушек от Витоша, тъй като центърът на огнището все още е недостъпен за техника.

Как ще се развие потушаването на пожара през следващите дни зависи от природните условия и евентуалната поява на силен вятър, който може да влоши обстановката, обясни началникът на оперативния щаб на пожарната на терен комисар Васил Василев: „Пожарът беше разделен на два участъка - от горната страна откъм върха, и долната част в посока изток-запад. След това започна облитането с вертолетите, които извършваха водопускане цял ден. Целта на екипите и на вертолетите беше да се задържи в границите, в които е възникнал. В момента се създава организация за следващия ден. Целта е да се създаде ивица, която да не позволи на пожара да се разпространява".

Огнена стихия бушува втори ден на Витоша
netinfo

Комисар Василев обясни, че с оглед на високите температури и започналата жътва хората трябва да бъдат изключително внимателни с посещенията си в горските и полски масиви, тъй като и най-малкото невнимание може да доведе до фатални последствия.

Заради обръщане на вятъра тлеещите от предишния ден отново са започнали да създават проблем, обясни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в Бистрица. Той заедно с министъра на земеделието и горите Мирослав Найденов посети мястото на пожара. Засега няма окончателни хипотези за причините за пожара. Предполага се, че е от запален в близост огън. „Надявам се само да не е било с умисъл", коментира вътрешният министър. Пожарът не може да се свързва и със Закона за горите, защото по думите на Цветанов и министър Найденов нямал никакво отношение с дебата, който се води по него. Цветан Цветанов каза още, че опасност за хората от пожара няма.

Като изключително сложна и непредвидима определи ситуацията един от доброволците на място главният редактор на „Офроуд нюс" Владимир Йончев. Доброволците от форума „Офроад Българя" проправяха непроходимия за обикновени автомобили път със АТВ-та, за да занесат масло и бензин на пожарникарите, както и вода и храна на сформираните отряди.

Хората от селото разказват, че преди години в резервата е имало добре направен път, който минавал покрай почивна станция на държавно ведомство. Пътят обаче сега е затрупан от паднали дървета, за които никой не се е погрижил да премахне. Ако пътят беше проходим, в близост до пожара лесно щеше да се стигне с техника, обсъждат бистричани.

От коалиция Природата за хората и регионите обвиняват еколозите за възникналия пожар на Витоша. Според тях вината е на зелените организации на Андрей Ковачев и Тома Белев, участвали в комисия на екоминистерството за справяне с последиците от бедствието върху смърчовите гори. Като отговорни те посочват и Димитър Стоев, председател на комисията, и Евдокия Манева - министър на околната среда по това време.

Ако няма човешка намеса мъртвата дървесина подпомага възобновяването на гората, а не предизвиква пожари, каза бившият директор на парк „Витоша" Тома Белев, в отговор на твърденията, че е трябвало да се изнася тази дървесина след появата на ветровалното петно в Бистрица през 2001 г. За Дарик той каза, че според него запалването със сигурност е следствие от човешка намеса, но не е ясно дали е умишлено или неволно. Според него е възможно да става дума за намеса на бракониери.

Огнена стихия бушува втори ден на Витоша
netinfo