Официално посрещнаха Путин пред Александър Невски
Официално посрещнаха Путин пред Александър Невски / cнимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Официалната церемония по посрещането на руския президент Владимир Путин започна на площад „Александър Невски” точно в 10.07 часа.

Двамата държавни глави Георги Първанов и Владимир Путин положиха венец на паметника на Незнайния воин, след което влязоха в храм-паметника "Св. Александър Невски". На площада има близо 200 граждани, които приветстваха Путин на българска земя с възгласи "Вечна дружба".

Предстои среща на четири очи между Първанов и Путин и разговори на двете делегации. След това в Гербовата зала на Дондуков 2 ще бъдат подписани няколко ключови двустранни споразумения. Най-важни са това за изграждането на АЕЦ Белене и за учредяването на международната проектна компания за петролопровода "Бургас-Александруполис".

България винаги е страдала от своето кръстопътно геостратегическо положение. Време е на го осребрим, каза президентът Георги Първанов, само часове след началото на визитата на руския държавен глава у нас. Той подчерта, че посещението на Владимир Путин бележи кулминацията в стабилизирането на контактите между двете държави.

Според руския президент ценността на връзките между двата народа не е възможно да се измери в пари, тъй като братството ни е скрепено с кръвни връзки и идва от сърцето.

Първанов и Путин ще дадат пресконференция, която ще започне в 12.45 ч. и ще бъде предавана пряко по Дарик радио.

В късния следобед Путин ще се срещне с премиера Сергей Станишев и председателя на Народното събрание Георги Пирински.