Очакват се преговори за отвлечения кораб Сейнт Джеймс Парк
Очакват се преговори за отвлечения кораб Сейнт Джеймс Парк / снимка: Reuters

Всеки момент очакваме пиратите да установят контакт и да започнат преговорите за освобождаването на отвлечения кораб "Сейнт Джеймс Парк", съобщи за Дарик управителят на фирма "Зодиак шипинг" капитан Продан Раданов. Той допълни, че все още няма потвърждение дали плавателният съд е застанал на котва в зоната, контролирана от пиратите. По-късно пред БТА говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов заяви, че "Сейнт Джеймс Парк" вече е акостирал на сомалийски бряг.

До момента пиратите не са се свързали с никого от представителите на фирмата собственик на кораба "Сейнт Джеймс Парк", заяви кап. Раданов. Няма и установен контакт между моряците и техните близки.

Плавателният съд беше отвлечен от сомалийски пирати от клана Хауйе в понеделник вечерта близо до Аденския залив. На борда на "Сейнт Джеймс Парк" плават петима българи - Емил Дянков, Светозар Тенев, Николай Колев, Стефан Ангелов и Ивайло Русев. Освен тях в 26-членния екипаж има граждани на Турция, Румъния, Индия. Капитанът е руснак.

"Сейнт Джеймс Парк" е построен през 1993 година и плава под английски флаг. По време на похищението корабът е плавал от испанското пристанище Тарагона към Тайланд.

Последният подобен случай с български граждани беше с кораба "Маласпина Касъл". Той беше похитен от пирати, а след повече от месец освободен срещу откуп, който неофициално се твърди, че е бил 1 милион долара.

През 1998 година друг български кораб, "Алфа БГ", с 11 моряци на борда беше отвлечен в Сомалия. Той е щурмуван от около 150 въоръжени сомалийци.