Очаква се втора вълна на епидемия от свински грип
Очаква се втора вълна на епидемия от свински грип / снимка: БГНЕС

Ниските температури в последните седмици ограничиха до известна степен разпространението на новия грипен вирус А(H1N1), но се очаква със затопляне на времето вирусът да предизвика втора вълна на епидемия. Това коментира пред Българската телеграфна агенция д-р Ангел Кунчев - началник на отдел "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването.

Втора вълна на т. нар. свински грип е напълно възможна, това е сезонът, в който отминава и сезонният грип, но не можем да прогнозираме с точност кога ще настъпи и с каква интензивност, казва Кунчев. Според изследванията на лабораторията към Националния център по заразни и паразитни болести в момента паралелно циркулират и новият грипен вирус, и сезонният грип.

Една от основните предпазни мерки е ваксинацията, за която обаче вече е късно, тъй като грипният вирус се очаква всеки момент, а за да се изгради имунитет от организма е необходимо ваксинацията да се направи 20 дни преди настъпване на епидемията, обясни Кунчев. Специалистът препоръча заболяването да не се подценява и да се потърси навреме медицинска помощ. Трябва да се избягват контакти с болния, който в рамките на седмица трябва да си остане в къщи. За предпазване от заразяване с нов или сезонен грип е особено важно да се спазва добра лична хигиена, посочи експертът.