Обвиняем по делото „Октопод”: Процесът е политически заради Алексей Петров
Обвиняем по делото „Октопод”: Процесът е политически заради Алексей Петров / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Делото „Октопод" е преди всичко политическо, заради присъствието на Алексей Петров в него като опонент на сегашната власт. Твърдението е на Николай Велков - един от обвиняемите по делото, който проговори пред Дарик. По думите едва след това съдебния процес е икономически, защото касае финансови интереси за стотици милиони левове. Това е причината Велков да иска и международно наблюдение на делото „Октопод".

„Това дело на практика е доста сложно, многопластово. За мен това дело съдържа много голям политически акцент, след което икономически и финансов. И най-накрая вероятно може да се говори и за престъпление", каза Велков. В момента той е пуснат под парична гаранция. Запорирани са сметките и имотите му на стойност 4 млн. лева. Заедно с Алексей Петров той е обвинен по половината Наказателен кодекс - за участие във въоръжена престъпна група.

43-годишният Николай Велков е адвокат, преподавател по право, консултант и бизнесмен. Попада в криминалните хроники през 1998 г., когато е разкрита нарколабораторията в Опицвет. Тогава е арестуван зрелищно в Пазарджик. Тогава обаче срещу него не е повдигнато обвинение и той е освободен. Преди дни обаче вътрешният министър Цветан Цветанов назова името му като част именно от процеса „Опицвет", заради което Велков заведе дело за клевета и обида.

13 души бяха задържани при специализираната полицейска операция "Октопод", която беше продължение на акциите "Наглите 1" и "Наглите 2". Арестуван беше и Алексей Петров, бивш агент от ДАНС. В Националната следствена служба бяха отведени братята Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Алексей Петров-Трактора, Марчело Джотолов-Марчело, Момчил Кръстев, Николай Велков и Лозана Славчева. В ареста останаха само Трактора и Марчело.

Още за делото „Октопод", връзката на Алексей Петров с премиера Борисов и Цветан Цветанов, както и заплашва ли Велков с убийство вътрешния министър четете и слушайте ТУК.