Съдът в Бургас гледа мярката на 59-годишния Атанас Андонов, причинил смъртта на 33-годишната учителка от Айтос Янита Пепелянкова.

Жената загина преди седмица при челен сблъсък на пътя Бургас - Средец, а двете ѝ дъщери на 5 и 8 години пострадаха тежко. Съпругът на загиналата Янита е полицай.

Полицаят, загубил жена си в катастрофата край Бургас: Вместо рожден ден, организирах погребение (ВИДЕО)

Обвинението е за предизвикване на пътно произшествие, в резултат на което е настъпила смърт и са нанесени телесни повреди на други трима души. Прокуратурата настоява за най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Назначена е авто-техническа експертиза, която да покаже точните причини за инцидента.

Инцидентът стана на права отсечка при разрешена скорост от 90 км. в час. Обвиняемият твърди, че е карал на автопилот с 80 км. в час, а преди пътния знак, с ограничение 60 км, е натиснал спирачката, като в този момент воланът е блокирал.

„Клиентът ми е разпитан още в болничната стая, където прекара почти седмица след удара. Изразил е съжаление, но то е от човешка гледна точка, защото се касае за една техническа неизправност на автомобила, в следствие на което е причинено това ПТП. Воланът е тръгнал наляво и по никакъв начин не е можел да го контролира”, заяви в съда адвокатът му от Софийска адвокатска колегия Марийка Глушкова.

Прокурор Ангел Георгиева съобщи, че ще бъда назначена техническа експертиза, която ще посочи дали е имал технически проблем непосредствено преди удара. „До момента твърдението на обвиняемия е в тази посока”.

Задържаха и повдигнаха обвинение на шофьора, убил на пътя майката на две деца в Бургаско

Сестрата на обвиняемия Антоанета Димитрова заяви, че загиналата Янита и децата са били без предпазни колани.

„Брат ми се обади по телефона – сестра ми, не мога да дишам - там има две деца! Отивам да ги спасявам! Светла й памет на Янита, но е била без колан, 5-годишното момиченце - без детска седалка”, заяви Димитрова.

По думите й брат и има стаж 40 години зад волана, а 30 години е бил по корабите, където е отговарял за поддръжка на машините, където се е справял с всякакви ситуации, но във фаталния ден не е успял да овладее колата.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня