Обсъждат промени в изборното законодателство
Обсъждат промени в изборното законодателство / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Концентрация върху най-спешните промени в изборното законодателство с оглед на евентуален нов предсрочен вот препоръча националният омбудсман Константин Пенчев на заседанието на комисията за взаимодействие с граждански организации и движения за промени в изборното законодателство. То се провежда в пленарната зала на Народното събрание, съобщава БТА.

Да участват в дискусията са поканени всички партии, получили над 1 процент на последния вот, обясни председателят на комисията Мая Манолова и добави, че дискусията ще бъде обобщена и представена на комисията, която трябва да изработи проект на нов Изборен кодекс /ИК/. Тя смята, че темите трябва да се дебатират поотделно, след това предложенията да се представят пред временната комисия. Например, каза Манолова, другата седмица фокусът може да бъде върху типа избирателна система или начина на гласуване.

В началото Драгомир Димов от Шумен възрази срещу участието на политиците в обсъждането. Те нямат място тук, трябва да са на балконите като слушатели, поиска той. Божидар Томалевски от "Другата България" смята, че за да се минимизира негативният ефект от купуването и продаването на гласове, трябва да се либерализира вотът т.е. да се гарантира по-активно участие на българите в чужбина. На второ място той посочи машинното гласуване, за да има по-малко невалидни бюлетини. За "мъртвите души" - въвеждане на активна администрация. Да има многомандатен район за чужбина, поиска още "Другата България".

Представители на неправителствени организации допълниха, че е нужно премахване на партийните квоти в избирателните комисии, възможности за отзоваване на депутати, намаляване на 500 лв. на броя от необходимите подписи и депозит от 500 лв. за регистрация на независими кандидати. Те настояват и за пропорционална система с преференциален елемент с нулев праг.