Община Кърджали с разчети за около 17 млн. лв. разходи и щети от снежното бедствие
Община Кърджали с разчети за около 17 млн. лв. разходи и щети от снежното бедствие / снимки: БГНЕС
Община Кърджали с разчети за около 17 млн. лв. разходи и щети от снежното бедствие
78629
Община Кърджали с разчети за около 17 млн. лв. разходи и щети от снежното бедствие
Община Кърджали с разчети за около 17 млн. лв. разходи и щети от снежното бедствие
  • Община Кърджали с разчети за около 17 млн. лв. разходи и щети от снежното бедствие
  • Община Кърджали с разчети за около 17 млн. лв. разходи и щети от снежното бедствие

Около 17 млн. лева са изчислените разходи на община Кърджали по време на снежното бедствие, заедно със средствата за настъпилите щети. Това каза в интервю за Дарик кметът на Кърджали Хасан Азис.

Кметовете на пострадалите общини в района са поканени в сряда на среща с премиера Бойко Борисов преди правителственото заседание. На срещата местната власт от Кърджалийско ще представи предварителните разчети за направените разходи по време на бедствието.

Местата, които са най-засегнати от област Кърджали, са община Кърджали, Кирково, Ардино и Черноочене, каза Азис. Местната власт ще представи пред премиера своите предварителни разчети за онези разходи, които са направени по време на разчистването на снега. Кметът на Кърджали посичи, че са направени разходи за допълнителна механизация, за да могат общините да се справят със снега. Освен това в много от населените места са умрели домашни животни, тъй като в бедствието е паднала кошарата или не е имало достъп до тях.

Ще помолим правителството да помогнем на тези хора, които са изгубили животните си, каза Азис.

По думите му за инфраструктурата все още е рано да се говори, защото снегът все още не се е стопил, но към настоящия момент за снегопочистването, а и за справянето със свлачищата в община Кърджали, ще са ни необходими около 15-17 млн. лева, които ще бъдат не толкова заради почистването на снега, а заради последствията от бедствието. Има пътища към населени места, които са разрушени; има свлачища, които застрашават живота на цяло едно село, на два блока в община Кърджали, напомни Хасан Азис.

Той нарече изминалите десет дни „изпитание не само за институциите, но и за човечността на хората" в бедстващите райони.

Въпреки че благодари на всички спасители и аварийни екипи, той отбеляза, че институциите нямат право да се хвалят с добре свършена работа в страната, след като не са успели да осигурят път, ток или вода до четвъртия ден след авариите.

Кметът на Кърджали съобщи, че в момента всички села в общината имат осигурен достъп до главните пътища, а само в две от селата все още се работи по възстановяване на електрозахранването.

„Остават обаче следващите проблеми, които са неизбежни след толкова големи валежи", каза Хасан Азис и посочи, че край кърджалийското село Сипей е едно от най-големите свлачища в страната. 16-17 къщи са засигнати от процесите там, а свлачището все още е активно и няма изгледи да спре. Трябват срадства, за да може да се направят дренажи, да бъдат свалени подпочвените води, за да се успокои земната маса, посочи Хасан Азис.

„Все още в няколко общини в три области след седем-осем-девет дни, говорим за селища, до които не е осигурен достъп, което означава, че нито местната, нито регионалната, нито централната власт са успели да се справят с този проблем. След третия ден вече никой няма правото да се хвали или да дава добра оценка за своята работа. След третия ден вече всеки трябва да замълчи в собственото си чувство на отговорност, за да не се дразнят и хората. Тук правя следната забележка: всички хора, които са ангажирани, съм сигурен, че направиха всичко и много повече, отколкото позволяват възможностите им, и се обръщам с думи на благодарност към всички екипи, които работят за преодоляването на бедствието", каза Хасан Азис.

Според кмета на Кърджали проблемът е в това, че институциите, властите не са успели да се обединят, за да решат проблема в рамките на три-четири дни.

Хасан Азис допълни, че след края на християнските пости в Кърджали ще бъде организиран общ курбан заради бедствията.