/ БГНЕС
Решението за откриване на производство по ликвидация на "Olympic Insurance Co. Ltd" - кипърското дружество, което извършваше дейност на територията на България чрез "Застрахователна компания Олимпик - клон България", е публикувано в официалния вестник на Република Кипър, съобщиха от Комисията за финансов надзор /КФН/.

Ще получат ли обезщетения клиентите на фалиралата „Олимпик“?

Комисията за финансов надзор се ангажира да поддържа активна комуникация с Кипърския надзор, за да може да съдейства за разрешаване на възникващите въпроси, относно защитата на засегнатите лица в България. Това включва и своевременното публично оповестяване на всяка важна информация, свързана с действията, които надзорният орган върху застраховането на Република Кипър или назначените ликвидатори на "Olympic Insurance Co. Ltd" предприемат, както и произтичащите от това последствия за българските граждани, кредитори на застрахователното дружество.

Няма да вдигат „Гражданска отговорност“, поне на този етап

От КФН допълват, че от името на председателя на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов миналата седмица е било изпратено писмо до кипърския надзорен орган, отговорен за застраховането, с копие до Министерство на финансите на Република Кипър и до българския посланик в Република Кипър.

Съдът в Никозия отново отложи делото за ликвидация на ЗД "Олимпик"

В писмото се поставят въпроси, които засягат интереса и правата на българските потребители - какъв ще бъде срокът, в който съгласно кипърското право лицата, които имат претенции трябва да ги предявят пред ликвидаторите; как ще бъдат обработвани претенциите по-нататък и в частност как ще бъдат информирани кредиторите дали техните претенции са били приети или оспорени от ликвидаторите; каква правна защита е налице за кредитор в случай че ликвидаторите оспорят претенцията му и др.
БТА