Средствата, необходими за изплащането на тези великденски добавки, са на стойност 72 000 000 лева
Около 1 002 000 милиона пенсионери ще получат по 70 лева великденски надбавки. Те ще бъдат насочени към най-уязвимите групи - тези, които получават пенсии под линията на бедност (504 лева). Това заяви на брифинг служебният премиер Гълъб Донев.

От думите му стана ясно, че средствата, необходими за изплащането на тези великденски добавки, са на стойност 72 000 000 лева.

"Социалните мерки са насочени към най-уязвимите пенсионери, които получават пенсия под линията на бедност, да бъдат изплатени по 70 лева в подкепа на пенсионерите, чийто пенсии за април са под линията за бедност под 504 лева включително - това са 1 002 000 млн. български пенсионер", съобщи той.

Правителството обявява ще има ли великденски добавки за пенсионерите

"Какво означава да се правят извънредни разходи в режим на "удължен закон" за Бюджет. Служебното правителство беше предвидило по-общи формулировки в частта за финансирането на разходите. Народните представители от предходния парламент 48-ото НС ограничиха нормативните възможности за финансиране на извънредни разходи", каза служебният премиер.

Донев отбеляза, че НОИ ще изплати добавките на пенсионерите, които попадат в посочената група, през следващата седмица преди Великденските празници. 

Без великденски надбавки за пенсионерите през април

Разбирам добре, че това решение на правителството ще се възприеме несправедливо от тези, които няма да получат тази добавка. Уверявам, че това беше най-справедливото решение в ситуацията, в която се намира държавата в момента, в служебният кабинет работи при бюджетни ограничения и липса на Народно събрание", каза още служебният премиер.

Припомняме, че само преди два дни се надигна вълна от недоволство, след като стана ясно, че пенсионерите няма да получат великденски надбавки с пенсията си за месец април.