НС създаде временна анкетна комисия Куйович”
НС създаде временна анкетна комисия Куйович” / netinfo

Парламентът създаде временна анкетна комисия по случая с издаването на фалшив паспорт на сочения за наркобос сърбин Будимир Куйович.

Мнозинството отхвърли искането на опозицията комисията да има по-широк предмет на дейност и да провери работата на службите за противодействие на производството и разпространението на синтетична дрога.

Атанас Атанасов от ДСБ съобщи за доклад на МВР, представен на заседание на вътрешната парламентарна комисия вчера, според който към 2007-а година у нас няма производство на синтетична дрога. По думите му това е абсурд, който няма как да бъде проверен от новосформираната анкетна комисия, тъй като записаният днес неин обхват не го позволява.

Комисията „Куйович” ще работи в срок от един месец. Съставена е на пропорционален принцип. За неин председател мнозинството избра Надка Балева от левицата.

По думите на Атанасов и Йордан Бакалов от ОДС друг доклад на ДАНС показва точно обратното.

Според Атанасов от документа на новата агенция става ясно, че в НСС е имало оперативна работа по Куйович. Една от версиите e, че в службата са получени данни за корупция на най-високо ниво в полицията във връзка със спрягания за наркобос, посочи Атанасов. По думите управляващите правят опит да замажат случая.

Избраната за председател на комисията Надка Балева от левицата даде да се разбере, че предметът на дейност няма да бъде разширяван. Тя не вижда смисъл да дублират работа с вътрешната постоянна комисия, която вече била предприела стъпки в исканата от опозицията посока.

Отхвърлено беше и искането на „Атака” временна анкетна комисия да провери обстоятелствата около концесията на магистрала „Тракия”.

В началото на днешното пленарно заседание стана ясно, че независимият депутат Павел Чернев става члена на парламентарната група „Български народен съюз”. Това съобщи парламентарният председател Георги Пирински. Така народните представители от групата вече ще са 14.