Няма разрастване на пожара на Витоша
Няма разрастване на пожара на Витоша / DarikNews.bg
Няма разрастване на пожара на Витоша
55010
Няма разрастване на пожара на Витоша
Кметът на село Бистрица Николай Гюров
  • Няма разрастване на пожара на Витоша
  • Кметът на село Бистрица Николай Гюров

Не е имало извънредна ситуация на Витоша, но контролирането на пожара продължава. Това каза за Дарик кметът на село Бистрица Николай Гюров, който заедно с доброволна дружина от жители на селото вече шести ден участва в гасенето на огъня. Не липсва управленски опит на хората в „Бистришко бранище”, обясни Гюров и добави, че ситуацията в планината е сложна, заради спецификата на пожара.

По думите му подобен пожар в българска гора не е имало за последните 50 години. Доброволци и пожарникари работят неуморно през последните дни, но според кмета на Бистрица в планината има хора, които умишлено провокират напрежение и това създава масова психоза у хората.

По-рано днес зам.-шефът на „Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Васил Василев коментира пред Дарик, че гасенето на огъня на Витоша продължава. По думите му обстановката в планината е спокойна, но продължава работата около старите огнища, които регулярно се възпламеняват.

Около 350 души в момента работят в резервата „Бистришко бранище" на Витоша. По думите на комисар Васил Василев обстановката е спокойна в сравнение с предишните дни. „Където е пресечена местност и не може да влязат хора, непрекъснато нещо се разпалва и после си загасва. Ние държим да не се разпространява, защото там вътре никой няма да вкара хора. Спокойно е положението. Извършват се рутинни работи", обясни той.

В следващите дни за работата около пожара на Витоша ще е необходима специализирана помощ от страна на пожарникарите, обясни Василев. Той допълни, че няма да има нужда от доброволци, тъй като ситуацията е овладяна.