Няма опасност от зърнена криза след наводненията
Няма опасност от зърнена криза след наводненията / снимка: Dariknews.bg, Добрич

Земеделците с напълно пропаднали площи след последните наводнения ще бъдат обезщетени, вече е създадена организация за обследване на посевите, заяви в Добрич министърът на земеделието Десислава Танева. Този следобед тя посети Борсата за семена и посадъчен материал на Добрички панаир.

Министърът подчерта обаче, че държавната помощ се прилага по начин, който да стимулира производителите да застраховат нивите си. Тези, които са направили това, ще получат по-високо обезщетение, заедно с това от застрахователя, а останалите - по-ниско.

Министър Танева бе категорична, че няма рискове за зърнената реколта след наводненията, както и за пролетната сеитба. "България произвежда повече, отколкото потребява, и в никакъв случай при такива природни бедствия не можем да говорим за зърнена криза", заяви тя.

Десислава Танева съобщи още, че до края на годината земеделското министерство ще излезе с предложения за структурни промени в областта на селскостопанската наука, които ще помогнат за по-доброто финансиране на научните звена. По думите й колективите им трябва да бъдат мотивирани да работят по приложими и гарантиращи по-високи добиви продукти и да получават по-добро заплащане за това.

Министър Танева съобщи още, че селскостопанските институти ще бъдат допустим бенефициент по отделни мерки по европрограмите.

„Ръководителите на научните звена трябва да имат проектна ориентираност и да проявяват находчивост. Защото позицията да се оплакваме и да искаме от бюджета не е печелившата позиция", заяви министърът.

Други новини от Добрич