Няма кого да осъдят за взрива в Горни Лом
Няма кого да осъдят за взрива в Горни Лом / снимка: БГНЕС

Институциите работят усилено за изясняване на причините, довели до трагедията в Горни Лом. Най-вероятно обаче няма да има кого да изпратят на съд, установи проучване на „Преса”.

Разследването е образувано за причиняване на смърт по непредпазливост, каза пред изданието шефът на националното следствие Евгени Диков. Става дума за случаи, в които хора загиват заради незнание или немарливо изпълнение на опасна дейност. Законът не щади виновните - наказанията са от 3 до 10 години затвор, а в особено тежки случаи - от 5 до 15 години.

Изземват се всички доказателства, увери шефът на НСлС. Диков е обнадежден, че смъртта на 15-те жертви скоро ще бъде удостоверена официално, тъй като в участъка около експлозията разследващите са открили човешки останки.

Магистратите обаче са скептични, че някой ще бъде съден за трагедията. Ако е имало виновен, той е сред загиналите. Обичайно в такива ситуации отговорност се търси от ръководителите. Но те - изпълнителният директор Емил Митков и шефът на завода Валери Цокин, са в списъка на жертвите.

Камери са заснели зловещата експлозия в производствените цехове на завод „Миджур” в с.Горни Лом, съобщи за „Преса” полк. д-р инж. Красимир Петров, началник на отдел в дирекция „Логистика“ към щаба на отбраната. В петък той е участвал в огледа на мястото на трагедията.

Въпреки че охранителните камери, които снимат вътрешността на помещенията и отвън, са унищожени, записите се пазят, защото сървърът, на който са качени, се намира на място, отдалечено от опасния район. „По тях може да се разбере какво се е случило наистина”, категоричен е полк. Петров.

За да огледа разрушенията, с него е бил и един от най-добрите ни специалисти по взривно дело проф. Боян Петков. В епицентъра на взрива двамата са преброили пет кратера. За силата на експлозията може да се съди по размера им. Най-големият от тях е бил четири пъти по-малък от най-големия кратер след взрива край Петолъчката до Сливен.

На 5 юни 2012 г. там избухна склад с боеприпаси на частна фирма и загинаха трима души. „Според мен в Горни Лом са избухнали между 3 и 5 тона взрив. Не мисля, че е повече”, добави полк. Петров. И обясни - на Петолъчката експлозията е разпръснала невзривени снаряди в радиус 3 км. В Горни Лом не е имало подобно разпръскване на боеприпаси.

Според полк. Петров инцидентът е станал заради начина на раздробяване на извлечения от американските мини тротил. Преди време в „Миджур” са утилизирали с тази технология германски мини. Техният тротил обаче е бил стабилен и годен за раздробяване за разлика от американския. По-късно от прокуратурата потвърдиха, че работят по версията за неправилно използване на машината за раздробяване. Другата версия е, че става дума за човешка грешка при утилизиране на мините.

От обвинението уточниха, че на 30 септември и на 1 октомври в завода са били доставени 6 тира с мини, които са разтоварени в складове.