Новият здравен министър начерта целите, които ще следва
Новият здравен министър начерта целите, които ще следва / снимка: БГНЕС
Новият здравен министър начерта целите, които ще следва
76135
Новият здравен министър начерта целите, които ще следва
  • Новият здравен министър начерта целите, които ще следва

Болниците да престанат да бъдат търговски дружества, размерът на здравната вноска да се запази, а заплатите на работещите в Спешната помощ да се увеличат с 25 до 30 процента, в рамките на следващата година. В тази посока ще работи новият здравен министър д-р Петър Москов, стана ясно от думите му, след като прие поста от служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков. Москов уточни, че ще се готвят и коренни промени в условията за младите лекари в България.

Медицината ще се върне в българските болници, а търговията постепенно, но сигурно ще отстъпва място на медицината, категоричен бе днес новоизбраният здравен министър д-р Петър Москов.

„Аз не виждам никакъв проблем държавните болници под шапката на Министерство на здравеопазването да престанат да бъдат търговски дружества. Нека да не акцентираме прекалено на този въпрос в момента, но статутът прост. Няма особена причина, говоря за държавните болници, да бъдат част от търговския закон", каза Москов.

Относно проблемите със Спешната помощ, д-р Москов акцентира върху възнагражденията на работещите в нея:

„Това, за което ще се боря, е да има средно увеличение - между 25 и 30%, говоря за средно увеличение, което да даде още по-голям процент увеличение на по-натоварените или логистично по-трудните центрове. Говорим за следващата година. Знам, че казвам тежки думи, но наистина това е нещо важно. Спешната помощ е фронтът".

По отношение на здравноосигурителния модел идеята на Москов е той да не е заместващ, а да бъде допълващ.

„Една каса, като първи стълб с базов пакет медицински услуги и надграждане от доброволни фондове", допълни Москов.

Наследникът на д-р Мирослав Ненков пое ангажимент в рамките на месеци да задвижи обществените поръчки за електронно здравеопазване, като в това се включвали индивидуалната здравна карта, електронната рецепта и електронното досие. Москов не отрече, че ще има персонални промени в повереното му ведомство, както и в някои болници, но отказа да даде повече конкретика.