Новият посланик на САЩ у нас Марси Рийс връчва акредитивните си писма на Плевнелиев
Новият посланик на САЩ у нас Марси Рийс връчва акредитивните си писма на Плевнелиев / снимка: БГНЕС

Новият посланик на Съединените щати у нас Марси Рийс връчва акредитивните си писма на президента Росен Плевнелиев, а по-късно през деня ще даде първата си пресконференция за български медии.

Рийс пристигна в петък в София, за да поеме задълженията си, съобщиха от американското посолство.

Марси Рийс е старши дипломат от кариерата с тридесет и четиригодишен опит в Европа, Карибите и Близкия Изток. Тя е специалист по националната сигурност и военно-политическата сфера, работила е по важни въпроси на Обединените нации и НАТО, контрола над стратегическото въоръжаване, както и на двустранните отношения със Западна Европа, Балканите и Ирак.

Преди дни Марси Рийс направи първото си обръщение чрез YouTube. Във видеопослание към българите в You Tube Рийс разказа, че „през последните две години имала честта да ръководи две американски мисии на Балканите и да служи като заместник - преговарящ по договора с Русия за контрол на въоръженията”.

„Като посланик ще използвам целия си опит, за да запозная повече американци с ползата да правят бизнес в България, да разширя нашето сътрудничество в областта на сигурността и да подкрепя усилията на България за подобряване на съдебна система”, заяви Рийс.