/ ThinkStock/Getty Images
32 станаха регистрираните случаи на заразени с морбили у нас, 26 от тях са от района на Благоевград. Половината от инфектираните с дребната шарка са деца, на възраст от 1 до 4 години, информираха от здравното министерство. За последните 24 часа са установени 4 нови заразени – едно дете от Студентски град и три от столичния квартал „Христо Ботев”.

Мобилни кабинети за имунизации срещу морбили в София

26 от заразените с морбили са регистрирани на територията на Благоевград, 4 са от столицата, 1 е установен от София област и един от Хасково.
 
От столичната болница „Св. Анна” информираха, че най-малкият им пациент с морбили – бебе на 4 месеца – вече е изписан. Предстои изписването и на още две деца, към момента в лечебното заведение са настанени 6 деца с диагнозата, всичките – и с придружаващи заболявания.
 
Днес в двора на 94 СУ „Димитър Страшимиров" в столичния квартал „Христо Ботев” се поставяха ваксини на всички неимунизирани, на възраст от 13 месеца до 18 години. Мярката на здравните власти е факт ден след като с дребната шарка бяха диагностицирани 19-годишна майка и 2-годишното й дете, живеещи в квартала. Морбили бяха установени и при 9-месечно бебе от с. Костенец, пребивавало на същия адрес.

„Просто шарка, по-добре да преболедува“, това мислене е погрешно и излага децата на риск
 
От Министерството на здравеопазването призовават всички лекари на територията на страната да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.
 
Лекарите припомнят, че оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура и зачервени очи.

Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив по лицето, шията и гръдния кош. В хода на заболяването или след като то премине могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.