/ netinfo
Повече точки за деца, чиито родители работят или учат, и по-малко места за деца с ТЕЛК. Това част от промените, залегнали в новата общинска наредба за прием в столичните детски градини. Наредбата предвижда още постоянният или настоящ адрес в района на детската градина да носи 2, а не както досега една точка при класирането. Друга новост е, че първоначално местата за деца със специални образователни потребности ще бъдат 2, а трето място ще се отпуска на следващ етап на класирането при необходимост.

Ако бъде приета, наредбата трябва да заработи на практика от следващия прием.

Държавата ще праща 4-годишните задължително на предучилищна, родителите недоволстват
 
Досега дете, чийто родител работи или учи, получаваше за това една точка при кандидатстване в детска градина. Ако промените в общинската наредба влязат в сила, то вече ще получава две точка. Същата е ситуацията и с децата, които живеят в административния район на желаното детско заведение. Има новости и за братята и сестрите, обясни Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование" в Столичната община:
 
Другата промяна е свързана с братчетата и сестричетата, които посещават една и съща детска градина, децата близнаци и породените деца с разлика до 24 месеца. До момента тези критерии като социални. Предложението е те да преминат към общите, за да се даде по-голяма възможност и реално има по-големи шансове братчетата и сестричетата, породените и близнаците да посещават една и съща детска градина“, каза Минчева.

Вместо камери в детските градини, предлагат антистрес програми за учители
 
А шансовете се увеличават, тъй като по общи критерии се прави класиране на 60 процента от отпуснатите общо места. По критерий „специални образователни потребности“ има промени при отпусканите места:
 
На първо класиране ще бъдат обявени две места, това е през месец май, а останалото трето място ще се използва в случай на необходимост, тъй като децата със СОП се диагностицират целогодишно и може да се появят по време на учебната година именно такива деца. Затова трябва да имаме един гъвкав механизъм. Децата с хронични заболявания ще бъдат приемани чрез информационната система. Предлаганият брой е редуциран. До момента бяха пет деца, в момента сме го редуцирали на три. Другото, което е разписано, като промяна, е, че ще се приемат деца с хронични заболявания само от 3-годишна възраст нагоре. А останалите деца, които са под 3-годишна възраст, могат да бъдат приемани само с решение на работната група, създадена към дирекция „Образование“, обясни още Минчева.
 
При децата с ТЕЛК вече ще се изисква само експертно решение на ТЕЛК. Новите правила са подложени на обществено обсъждане до 17 януари, след което трябва да бъдат утвърдени с решение на Столичния общински съвет.