Ниска активност и фалшиви сигнали за нарушения белязаха изборния ден
Ниска активност и фалшиви сигнали за нарушения белязаха изборния ден / снимка: Sofia Photo Agency

Ниска избирателна активност и няколко фалшиви сигнала за нарушения в изборния ден - с това се характеризират частичните местни избори в София, според Общинската избирателна комисия. 

Над 212 000 столичани са упражнили правото си на глас към 17 часа, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия-София Диана Зулчева. 19,13% е избирателната активност в София. Най-висока е активността на избирателите в Панчарево -  29,83%. Най-малко избиратели са отишли до урните в Кремиковци - 14,13%. Преди две години към 17 часа бяха гласували малко над 16 на сто от имащите право на глас. В ОИК са постъпили 11 жалби, като една от тях е подадена по компетентност в ЦИКМИ. В ОИК - София не е постъпвал сигнал за купуване на гласове.

Столичани гласуват за трети път тази година - този път е за кмет на Столична община. По думите на Диана Зулчева, изборният ден е тръгнал с изключително ниска избирателна активност, която е "под критичния минимум". "2,45 % просто не е избирателна активност", коментира Зулчева.

Към 15 часа 14,91% от избирателите отидоха до урните. "Ако с тези темпове се увеличава избирателната активност, може би ще постигнем нещо по-добро", допълни председателят на ОИК - София.

Според нея активността на избирателите обаче няма да достигне нивата от преди две години. "Мнението ми се основава на опита ми и на изборите, които се проведоха преди две седмици в район Илинден, където, знаете, че 14% беше избирателната активност", каза още Зулчева.

Част от сигналите, постъпили в комисията, са се оказали неверни, като например, разпространение на агитационни материали, че се носят стикери, които имат характер на агитационни материали; че се разпространяват бутилирани минерални води с изписана партията, подкрепяща определен кандидат. "Ето всички тези неща се оказаха неверни и са съставени констативни протоколи", обясни Зулчева.

18.88 % е изборната активност към 17,00 часа във Враца. Гласували са общо 14 377 души. Най-висока остава активността в село Мало Пещене - 78.33 %. Две нови жалби са постъпили в Общинската избирателна комисия. Едната е за това, че в деня на вота политическа партия е провела областна конференция във Враца. Направената проверка не е потвърдила сигнала. Освен това политическата партия не участва в провеждащите се частични местни избори и не подкрепя кандидат. Другата жалба сигнализира, че в три секции има повече от един застъпник и един пълномощник, представляващи политическа сила. При проверката не са открити нередности.

Рекордна избирателна активност в Разлог, отчитат от Общинската избирателна комисия. 55% са гласувалите към 17 часа в Разлог, а в общината 51%. 61% са пуснали гласа си за нов кмет в село Годлево. Над 57% са дали вота си в село Долно Драглище. Най-пасивни са жителите на ромските махали. На предишните избори за местна власт са гласували 64%. Икономическа полиция-Благоевград разследва злоупотреба с общински пари за асфалтиране на улица в ромската махала в Разлог. Местна строителна фирма е спестила от проекта около 50 000 лева, които по-късно са били пренасочени за кампанията на един от петимата кандидати за кмет.

Избирателната активност в община Правец към 17.00 ч. е 39,97%, съобщи председателят на ОИК в общината Сълзина Донкова. Най-висока е активността на избирателите в село Правешка Лъкавица - 88,64%, а най-ниска в една от петте избирателни секции в общинския център - 22,86%.

72% е избирателната активност в плевенското село Беглеж към 18.00 ч., съобщиха от Общинската избирателна комисия. Своите бюлетини са пуснали 420 избиратели. Една от политическите партии е подала жалба в Общинската избирателна комисия в Плевен за опорочаване на вота по време на кметския вот в село Беглеж, казаха за Дарик от комисията. Жители на селото от ромски произход са снимали с мобилните си телефони вече попълнените бюлетини по време на гласуването си в тъмната стаичка. След това те са показвали снимките на други хора, за да удостоверят своя вот, който най-вероятно предварително е бил купен, пише в жалбата от партията. От пресцентъра на партийната централа предполагат, че така са действали около 40-50 човека. Предстои комисията да разгледа жалбата, но в нея липсва конкретика, казаха от ОИК - Плевен. Не се посочват имената на снималите, нито на тези, на които са показвани снимките, както и мястото, където е ставало доказването на вота.