Необходимо е цялостно преструктуриране на родната спешна помощ
Необходимо е цялостно преструктуриране на родната спешна помощ / снимка: БГНЕС, архив
Необходимо е цялостно преструктуриране на родната спешна помощ
76079
Необходимо е цялостно преструктуриране на родната спешна помощ
  • Необходимо е цялостно преструктуриране на родната спешна помощ

Концепцията за спешната помощ от миналата година, която предвиждаше по-добро обслужване на пациентите със система от спешни болници в цялата страна, е спряна, а причината за това е, че няма правила, по които въпросните центрове да работят. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, според който е нужно цялостно преструктуриране на родната спешна помощ. Политиците обаче не искали това да се случи, тъй като то ще коства на държавата между 70 млн. лв. и 100 млн. лв.

По време на организирана от Лекарския съюз дискусия за обмяна на опит в спешната помощ, стана ясно, че в Обединеното кралство имат два телефона за медицинска помощ. Единната линия е за наистина спешни случаи, а другата - за такива, които не са животозастрашаващи.

Оказва се, че 83% от англичаните, които се обаждат на втория номер, наистина нямат нужда от болнично лечение. Ние обаче години наред не можем да внедрим дори една концепция за спешната помощ, посочи д-р Цветан Райчинов.

„Концепцията от миналата година в момента е спряна, защото има неща, които не се приемат еднозначно. Ако ние създадем тези спешни центрове, за които тогава се говореше, няма правила, по които те да работят, не е ясна структурата им”, заяви той.

„Продължава да е нерешен проблемът с неотложната помощ. Вие чухте как работи един личен лекар в Англия - от 8.00 до 18.00 ч. След 18.00 ч. поемат тези центрове. У нас работното време не джипитата все още се води 24 часа, седем дни в седмицата, 365 дни в годината, което е пълна глупост”, коментира още д-р Райчинов.

Преструктурирането на здравната система в България трябва да започне от спешната помощ и тя трябва да е приоритет на всеки бъдещ здравен министър, убедени са лекарите. За да се започне отнякъде обаче са нужни между 70 и 100 млн. лв., но в България всеки лев даден за здраве, според българските  политици е излишен лев, добави още д-р Райчинов.