Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
Промените бяха гласувани по спешност на две четения в едно пленарно заседание
Ще назначават кметските наместници в кметствата с население под 350 души, в които съгласно закона няма да се проведат избори на 27 октомври. Кметовете на кметства в тези населени места ще изпълняват временно функциите на кметски наместници до освобождаването им от новоизбрания кмет на общината. Това решиха депутатите с последните промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. 

Общо 36 288 кандидати ще участват в местния вот наесен

Текстовете бяха гласувани по спешност на две четения в рамките на днешното пленарно заседание, а целта ба да се запълни допусната преди време законодателна празнота.

Спешно променят закона за местното самоуправление в навечерието на вота

На последните местни избори през 2015 г. изискванията за население в кметствата бяха над сто души и в тези населени места бяха произведени избори за кметове на кметства. Съобразно новите изисквания в голям брой населени места не само, че няма да се произведат избори за кметове на кметства, но в тях няма да могат да се назначат и кметски наместници, тъй като съгласно разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация кметски наместници могат да се назначават в населени места, които не са административен център на кметство. Съществуващите към момента кметства, в които няма да се произведат избори за кметове на кметства не мога да бъдат закрити, тъй като закона изисква това да стане чрез допитване до населението, а това е тромава процедура.

ГЕРБ иска Изборният кодекс да бъде преразгледан след местните избори

„Не можем да оставим над 1000 населени места без представители на местната власт“, заяви по време на дебатите депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, който е сред вносителите.

Опозицията също подкрепи промените, но с някои критики. „Моята парламентарна група ще подкрепи този законопроект, но с голямо съжаление, защото ние на два пъти правихме законодателни предложения, уреждащи тази материя“, подчерта Дора Янкова от БСП. Според бившата кметица на Смолян предложението е много закъсняло, но все пак дава някакво решение на проблема.

Без машинно гласуване на местните избори

„В малките населени места няма лекар, няма полицай. Няма аптека, няма публични услуги. А когато от време на време се появява някой представител на местната власт, но от друго село, това е обидно за хората“, продължи с критиките соцдепутатът.

Националното сдружение на общините в Република България също е изразило подкрепа за законопроекта.