Напрежение в ромския бивак в Ямбол
Напрежение в ромския бивак в Ямбол / Община Ямбол

Има напрежение в ромския бивак в Ямбол, в който се настаниха част от напусналите бл. 20. Хората се надяват на помощ: общината да им даде жилища, от БЧК да им донесат храна. Разчитат и на парични помощи от държавата. Нищо от това обаче не се случва, което ги прави нетърпеливи и озлобени.

Фактът, че предварително бяха предупредени и информирани, че никой няма ангажимент към тях - те са се самонастанили в жилищата, без договори и без разрешение - за тях е без значение. Паралелно се заражда и напрежение в двата жилищни комплекса до ромския бивак - "Райна княгиня" и "Бенковски". Хората се притесняват, че от бивака може да тръгнат зарази и да се разрази епидемия.

Всички обитаващи лагера се снабдяват с вода само от една чешма. Няма бани, няма тоалетни. Напрежение има и в близките села. Около 1 000 подписа са събрали в с. Кукерово. Хората там не искат ромите от бл. 20. И в другите близки до Ямбол села са нащрек - никой не желае бездомните. Не ги искат дори и в крайградската ромска махала. От там заявяват, че ще "стане война", ако някой реши да се настани при тях.

Междувременно разрушаването на бл. 20 върви с бързи темпове. Почти половината вече е разрушен.

От всички краища на града до блока идват граждани да видят как става събарянето, правят снимки "за спомен". Зрелището е впечатляващо. Освен това е уникално - поне за България. Според думите на работниците от фирмата-разрушител ямболският бл. 20 е първата разрушена панелка в страната.