Нападателят на Доган Енимехмедов поиска орден „Стара планина”
Нападателят на Доган Енимехмедов поиска орден „Стара планина” / снимки: БГНЕС
Нападателят на Доган Енимехмедов поиска орден „Стара планина”
78179
Нападателят на Доган Енимехмедов поиска орден „Стара планина”
  • Нападателят на Доган Енимехмедов поиска орден „Стара планина”

Прокуратурата се отказа да поддържа обвинението си срещу Октай Енимехмедов, че е опитал да убие Ахмед Доган. Това се случи на финала на делото, което се гледа на последна инстанция във Върховния касационен съд.

За да обясни решението си прокуратурата посочи мотивите на съда, според които няма как с газов пистолет от такова разстояние Доган да бъде убит.

Самият Октай Енимехмедов пък заяви пред върховните магистрати, че е невинен и поиска да му бъде връчен орден „Стара планина” за геройския подвиг, който е извършил.

Пред журналисти Енимехмедов коментира още, че трябва да бъде приет закон за задължителното гласуване. През август 2014 г. Октай Енимехмедов се кандидатира за депутат от Бургас. Кандидатурата за народен представител на Енимехмедов бе издигната от Инициативен комитет, в който участваше и брат му Метин Енимехмедов.

Прокуратурата настоя ВКС да потвърди присъдата, която Октай Енимехмедов получи на предните две инстанции - три години и половина затвор за закана за убийство. Решението на Върховния съд се очаква до месец.

Според ДПС деянието на Октай Енимехмедов е опит за убийство

По-късно през деня депутатът Мустафа Карадайъ коментира пред журналисти в кулоарите на парламента, че според ДПС деянието на Октай Енимехмедов е опит за убийство.

„За нас този атентат е ясен. Оценен е. Това си е опит за убийство. Ние го знаем. Достатъчно е да се видят фактите”, коментира той. Би трябвало да чуем изявлението на прокуратурата, да видим на какво се основава, каза депутатът.

Той изрази предположение, че с днешното си изявление прокуратурата вероятно прави оценка на начина, по който е водено разследването по случая.

Нападателят на Доган Енимехмедов поиска орден Стара планина
netinfo

На VIII-ата Национална конференция на ДПС на 19 януари 2013 г. 25-годишният Октай Енимехмедов излезе на подиума с пистолет в ръцете си, докато Доган говореше за постмодернизма и го насочи в главата на лидерът на Движението.

Пистолетът обаче засече, а Доган изблъска ръката на младия мъж. В следващия момент симпатизанти и делегати на ДПС, около 20 души се нахвърлиха срещу нападателя. На 13 март 2013 г. Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за побоя над Октай Енимехмедов.

Октай Енимехмедов беше задържан от полицията и разпитван часове наред. В началото му бе повдигнато обвинение в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост. Голяма част от времето след задържането му, Октай Енимехмедов прекара в ареста. След това мярката му за неотклонение беше изменена в домашен арест.

Ако Върховният съд потвърди наложената му присъда от три години и половина, този период ще бъде приспаднат от наказанието.