Намалиха цената на клиничната пътека за химиотерапия
Намалиха цената на клиничната пътека за химиотерапия / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Намалиха цената на клиничната пътека за химиотерапия
48417
Намалиха цената на клиничната пътека за химиотерапия
Министър Стефан Константинов
  • Намалиха цената на клиничната пътека за химиотерапия
  • Министър Стефан Константинов

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) подписаха Национален рамков договор 2012 г. Една от спорните точки в него е намаляването на цената на клиничната пътека за химиотерапия.

Лекарите, които лекуват онкоболни по нея ще получават 470 лева през следващата година, като през 2011 г. нейната стойност е 603 лева.

Пред Дарик директорът на столичната онкология доц. Здравка Валерианова алармира, че намалението ще доведе до лишаване на стотици онкоболни от лечение. По думите й за 2011 г. през националната онкологична болница са преминали химиотерапия 82 180 пациенти, за 2012 г. здравната каса е ограничила този брой на 29 000.

"470 лева е само пътека 298, трите клинични процедури, които включват диспансерното наблюдение, отделно проследяване и изследване - 550 000 лева, то отива към тази цена 470 лева за един болен. Другите процедури - диспансерното наблюдение, която от 80 лв. е на 130 лв., това са 50 лв. разлика, които по изчисление на дирекция "Бюджет" и в съгласие с шефовете на бившите онкодиспансери и сегашни КОЦ-ове. Ние достигаме тази стойност, която е платена миналата година по тази пътека, която е 69 млн. лв., заедно с това, което е плащало министерството", обясни директорът на НЗОК д-р Нели Нешева.

Според председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов намаление на стойността на клиничната пътека няма, защото разликата се компенсирала от цената за диспансерно наблюдение. Той обясни, че пътеката за този вид лечение е станала от 80 на 130 лева. "Колкото пари са влезли в сектор "Онкология" от министерство и каса през тази година, толкова, а може и повече ще влязат през следващата година в този сектор", поясни Райчинов.

Д-р Валерианова контрира, че двете пътеки нямат нищо общо и едното не може да компенсира другото.

 

Здравният министър Стефан Константинов коментира, че има забележки по предложения от здравната каса и лекарския съюз рамков договор за 2012 г. Според него трябва да се гарантира достъпа до химиотерапия на онкоболните и да се подобрят грижите за раковоболните, които са в последен стадий на болестта. За да се случи това, рамковият договор трябва да бъде променен, коментира министърът. По думите му директорът на здравната каса д-р Нели Нешева е поела ангажимент да промени текстове от договора, който определя как ще се лекуваме през 2012 г.

Освен опасението за достъпа на онкоболни до химиотерапия здравният министър критикува и текстовете, които определят как раковоболни ще получават медицински грижи в хосписите. Според него касата и лекарският съюз са заложили прекалено високи критерии, за да се изпълнява клиничната пътека за палиативни грижи на хора в последен стадий на болестта.

Попитан как ще отговори на коментара на финансовият министър Симеон Дянков, който пред Дарик заяви, че реформата в здравеопазването остава за следващия мандат, Константинов отговори така: "Когато дойдох на този пост и имаше подобна ситуация казах: "Финансовият министър да си гледа финансовото министерство, здравният - здравното. Никой не ми е предлагал спиране на реформите. На мен началник главен ми е министър-председателят и той ми е казал, че реформите трябва да се вършат и аз това смятам да правя".