Надлимитни дейности на болниците няма да бъдат изплащани от Здравната каса
Надлимитни дейности на болниците няма да бъдат изплащани от Здравната каса / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Надлимитни дейности на болниците няма да бъдат изплащани от Здравната каса
77856
Надлимитни дейности на болниците няма да бъдат изплащани от Здравната каса
  • Надлимитни дейности на болниците няма да бъдат изплащани от Здравната каса

Пари, изхарчени от болниците в повече от предварително заложените, няма да бъдат изплащани от Здравната каса. Това е една от новите методики за финансиране на болниците, които Надзорният съвет на Касата прие тази вечер.

Това означава, че когато болниците нямат достатъчно средства за даден месец, ще се формират листи на чакащи пациенти. В тях обаче няма да има болни, които се нуждаят от спешен прием, обясни председателят на съвета Кирил Ананиев.

Здравната каса ще плаща на лекари и болници без задължения към държавата

Болниците, които осигуряват спешен прием на пациенти, ще получат между 92% и 95% от средствата, с които са разполагали миналата година. Останалите лечебни заведения ще получат до 90% от миналогодишните пари. Това гласува Надзорният съвет на Здравната каса.

Надлимитни дейности на болниците няма да бъдат изплащани, защото според представителите на Надзорния съвет бюджетът за здраве не позволява това. Когато в някой от месеците дадена болница има нужда от повече средства, тя ще може да се възползва от 5% от парите й, отредени за следващ месец, но по-късно ще трябва да ги върне.

Листи за чакащи вероятно ще има, но в тях няма да фигурират пациенти, които се нуждаят от спешна грижа, уточни председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев. Той добави, че в доболничната помощ ситуацията няма да е по-различна от миналогодишната. Не са намалявани и направленията на личните лекари.

Според Ананиев нови болници ще бъдат финансирани от Касата, ако разрешителните им са издадени преди 31 декември 2014 година. Болниците, които се появяват сега, ще бъдат финансирани от догодина.