Над 200 лекари излязоха пред НЗОК, искат оставката на Пламен Цеков
Над 200 лекари излязоха пред НЗОК, искат оставката на Пламен Цеков / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Над 200 лекари излязоха пред НЗОК, искат оставката на Пламен Цеков
62057
Над 200 лекари излязоха пред НЗОК, искат оставката на Пламен Цеков
  • Над 200 лекари излязоха пред НЗОК, искат оставката на Пламен Цеков

Над 200 лекари се събраха пред сградата на Националната здравноосигурителна каса, за да изразят недоволството си срещу методиката на институцията, която се отнася до финансирането на медицинските дейности. Основните искания на недоволните са две - незабавна оставка на шефа на касата д-р Пламен Цеков и отмяна на всички ограничения, довели до невъзможност лечебните заведения да лекуват качествено българските граждани.

На извънредно заседание на Надзорния съвет на касата вчера бе взето решение да не се налага личните лекари и специалистите да искат разрешение от касата, за да отпускат допълнително направления. От съсловието обаче определиха това решение като един неуспешен опит за изолиране на джипитата от протеста.

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов обори твърдението от страна на Касата, че а болниците за пръв път е платено всичко за месец януари. Днес ни се обадиха от повече от 20 болници, които твърдят, че не са им платени медицински консумативи и лекарства за раково болни, обясни той. По думите му някои лечебни заведения дори още чакали да им се плати за декември.

На протеста има представители на почти всички лечебни заведения в столицата, към тях се присъединиха и много лични лекари. Протестът се подкрепя от пациентски организации, от ветеринари, и от синдиката на българската полиция.

От лекарското съсловие са категорични, че ако исканията им не бъдат удовлетворени в събота ще решат как да продължат. „Не дали, а как”, категоричен е Цветан Райчинов.

Над 200 лекари излязоха пред НЗОК искат оставката на Пламен Цеков
netinfo

Междувременно от НЗОК разпространиха информация, че управителят на касата д-р Пламен Цеков кани представителите на БЛС на работна среща през следващата седмица в удобно за тях време. На срещата ще бъдат обсъдени всички въпроси, свързани с финансирането на болничната и извънболничната помощ, се посочва в съобщението. 

Във връзка с разпространена невярна информация за заложени ограничения в индивидуалните договори с болниците, НЗОК уточнява, че методиката за болничната помощ е приета с решение на Надзорния съвет от 14 януари 2013 г. В нея фигурира текстът: „Увеличението на обема дейност се извършва по предложение от управителя на НЗОК за утвърждаване от НС на НЗОК. Корекцията за надвишението е до 3% от първоначално определеният годишен обем дейност и стойност на разходите по КП, КПр и ВСМД за 2013 г., съгласно Решение на Надзорния съвет на НЗОК”.

Но в публикуваните на интернет страницата на НЗОК типови договори за болнична помощ може да бъде видяно, че в тях няма такова ограничение. На вчерашното заседание на Надзорния съвет на НЗОК беше решено да няма изискване в индивидуалните договори с болниците те да не надвишават прогнозните обеми с до 3%.