Над 20 млн. лева са необходими за укрепване на свлачищата в страната
Над 20 млн. лева са необходими за укрепване на свлачищата в страната / снимка: БГНЕС
Над 20 млн. лева са необходими за укрепване на свлачищата в страната
77893
Над 20 млн. лева са необходими за укрепване на свлачищата в страната
  • Над 20 млн. лева са необходими за укрепване на свлачищата в страната

Над 20 млн. лева са необходими за укрепване на свлачища и срутища в страната към момента, заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в Смолян. По предварителната оценка в регионите, които пострадаха най-много от бедствието - областите Добрич, Варна, Бургас и поречието на река Тунджа, са необходими над 13 млн. лева.

В Смолянско до момента регистрираните и оценени свлачища от пороите възлизат на 1,7 млн. лв. За укрепване на свлачища в района на Девин и Доспат по първоначални изчисления ще са необходими още над 4 млн. лв. Така че равносметката за област Смолян е над 6 млн. лв. „Когато направим анализ и за останалите области, вероятно сумата ще набъбне значително”, каза Павлова.

Министърът посочи още, че няма достатъчно пари в бюджета на държавата, освен за временно укрепване на свлачищата. „Във фонд „Солидарност” на Европейската комисия и в предвидените средства в бюджета за новата ОП „Околна среда” има специална мярка с безвъзмездна помощ за укрепване на свлачищни райони, така че съчетанието от тези мерки ще даде възможност за укрепване в най-критичните места”, посочи Павлова.

Тя добави още, че 2015 г. ще бъде годината, белязана от най-много свлачища и срутища.

Министърът присъства на водосвет за здраве и безаварийно пътуване на пътя Чепеларе - Соколовци. 14 км от второкласния път са рехабилитирани по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция - България 2007-2013 г. Строително-монтажните работи на обекта завършиха в края на миналата година.

В рехабилитацията на пътя, преминаващ през прохода Рожен, са инвестирани около 10 млн. лв. Участъкът е една от най-важните пътни артерии в област Смолян. През него преминава тежкотоварният трафик, пътуващ между областите Смолян и Пловдив, от общините Смолян, Рудозем, Мадан, Златоград, Неделино и Баните. Отсечката осигурява връзка с курорта Пампорово и с бъдещия ГКПП Рудозем - Ксанти.