Десислава Танева
Десислава Танева / БГНЕС
По данни на ООН една трета от произведената храна до този момент се изхвърля
Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще положи всички усилия, за да отговори на предизвикателствата и подпомогне Хранителната банка в мисията ѝ да намали разхищението на храна. Това се случва по цялата хранителна верига от фермата до потребителя, това е въпрос на система, на правила, но и на разбиране. Това посочи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при откриването на форум на хранителната индустрия "Подай ръка на храната".

Събитието е организирано от Българската хранителна банка съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите.

Танева открива форум на хранителната индустрия „Подай ръка на храната“

Обнадеждаващото за каузата е, че вече и у нас има подготвени план и програма, които ще се прилагат чрез Закона за управление на агрохраните, който утре трябва да мине на първо четене в Народното събрание, посочи министър Танева. Тя каза още, че Законът за храните е изчистен от проблеми, главно като комуникация с Европейската комисия.

Новият закон ще даде възможност да има реални резултати за обемите храни, които потенциално се разхищават, както и за всички възможности, които можем да бъдат дадени на Българска хранителна банка по отношение на хранителното банкиране.

Световната банка препоръча облагане на храни като част от борбата със затлъстяването

"Смятам, че важна част във всички усилия в тази посока е начинът на мислене. Ако нямаме у нас, в себе си, във всяка част от тази верига разбирането, че трябва да спрем това разхищение, нашите успехи ще бъдат невидими и без съществено значение за новите цели, които новият програмен период на ОСП ни поставя по отношение на опазването на околната среда чрез зелената стратегия", посочи министърът.

Кирил Вътев, бизнесмен и един от основателите на хранителното банкиране у нас, поздрави участниците във форума с 8-годишнината от основаването на Хранителната банка, но изрази съжаление от отсъствието на социалното министерство. Той поздрави и активността на министър Танева за каузата и посочи, че ако социалното ведомство влезе по-активно в ролята си и отдели повече средства, количество храна ще може многократно да се увеличи. В момента Хранителната банка оползотворява около 700 тона храни, които годишно се изхвърлят.

Разхищение: Изхвърляме 670 тона храна годишно (ВИДЕО)

Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, каза, че за осемте години, откакто Банката е създадена като институция, са спасени над 2 хил. тона храна от унищожаване, което надхвърля над 4,7 млн. лева.

Ако трябва да се измери нейната добавена стойност за хората в нужда, това е значим ресурс, който за бизнеса е излишен, но ние можем да оползотворим, посочи Миланова. През последните години има ръст на дарената храна, а тя е все по-добра, с по-голяма хранителна стойност и смислена като подкрепа за хората в нужда. Броят на компаниите, които решават да дарят вместо да унищожат храни, също нараства. По думите ѝ само за последната година от капацитет да Банката да обслужи 1 тон храна на ден, днес този капацитет е 4,5 тона на ден.

Столичният храм "Св. Николай Мирликийски" открива социална кухня за хора в нужда

По данни на ООН една трета от произведената храна до този момент се изхвърля. Проблемът обаче е не само социален, а и ресурсен, посочиха от бизнеса. Зад един продукт стоят много ресурси и армия от хора и липсата на реализация е огромен проблем. За изхвърлянето на неусвоената храна се използват 300 млн. барела петрол, което е сериозен екологичен проблем.
 
БТА