Мълчаливият Пеевски обвини Цветанов в подслушване
Мълчаливият Пеевски обвини Цветанов в подслушване / Sofia Photo Agency: Юлиана Николова
Мълчаливият Пеевски обвини Цветанов в подслушване
64154
Мълчаливият Пеевски обвини Цветанов в подслушване
  • Мълчаливият Пеевски обвини Цветанов в подслушване

Взаимни обвинения за подслушване, "страхуване" и финансови престъпления си размениха ГЕРБ, БСП и ДПС. Още във втория ден на работата на Народното събрание депутатите се скараха и спориха повече от час за това на какъв принцип да бъдат сформирани временните комисии в новия парламент.

ГЕРБ поискаха комисиите да бъдат запълнени на квотен принцип, т.е. най-голямата парламентарна група да има най-много представители.

„120 депутати - БСП и ДПС. Затова и Станишев промени мястото си, за да седне до Лютви Местан, за да могат да си говорят и да си планират съвместни действия, а Волен Сидеров да седи отзад, за да може да ви подкрепя, когато е необходимо. То днес беше факт. Защо не искате да изработим правилник за 42-рото Народно събрание на квотен принцип", попита от парламентарната трибуна Цветан Цветанов

Изказването на бившия вътрешен министър провокира един от най-мълчаливите депутати на ДПС - Делян Пеевски, да вземе думата: „Господин Цветанов, Вие ли ще говорите, че комисиите са значели нещо по ваше време и за тайни договорки. Имате ли срам да го говорите Вие. Погледнете ме в очите. Първо ще дадете обяснения за СРС-тата и подслушването. Уведомихте ли комисиите, когато го правихте. Искам да дадете отговор. Имайте срам".

В отговор Цветан Цветанов заяви: „Искам само да припомня на един депутат, който се изказа за незаконни подслушвания. Първо, искам да кажа, че няма нищо, което да е доказано. Другото, което мога да заявя, придържайки се към неговата риторика по време на кампанията, защото всички ние видяхме в YouTube как призовава и казва: „Страхува ли ви ГЕРБ!". Мога да ви кажа, че ние не се страхуваме от вас, защото ние сме принципни".

Цветанов се обърна и към Корнелия Нинова и Мая Манолова с думите: Госпожо Нинова, когато излизате да говорите, спомняте ли си за „Фронтиер" и за „Р. Овч."? Когато бяхте човека, който всъщност ни даваше тон в живота как се правят определени схеми и вие в момента излизате и говорите от тази трибуна. Госпожо Манолова, вие не бяхте ли човека, който държеше да остане Фози и също така черешовия бос, който бе убит в Кюстендил, не беше ли ваша близка връзка в онзи хубав период".

С гласовете на БСП, ДПС и Атака депутатите решиха местата в комисиите да бъдат разпределени поравно.