МВР няма да промени стила си на работа, заяви Цветанов
МВР няма да промени стила си на работа, заяви Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency

МВР няма да промени мотивацията и стила си на работа да работи в интерес на обществото. Може би ще трябва да бъдем малко по-толерантни при задържането на определени лица, след като начинът на арестите предизвиква такъв коментар. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в интервю за БНТ1 по повод критиките на политици и журналисти, че ареста на бившия военен министър Николай Цонев е бил извършен грубо и показно.

"Ще се постараем да сме по-внимателни, но при всяка акция ние взимаме предвид каква е опасността и възможността човекът да избяга или да се укрие", обясни Цветанов. Според него при задържането му Николай Цонев е бил в изключително неблагоприятна ситуация и от него е можело да се очаква всичко. „Защо трябва да си правим експерименти", попита вътрешният министър.

Вицепремиерът бе категоричен, че не съжалява, че записът от задържането на Цонев бе публично оповестено - „за нищо и по никакъв начин не би трябвало да се съжалява". Няма абсолютно никаква тайна в това, което прави МВР, отчете още той. "Обществото не е доволно, защото за 20 години видя, че няма нито един осъден".

"Разбира се, че не трябва да се използва подобна терминология и самият Роман Василев го обясни и се извини на обществото за това, което се случи, така че той ще получи тежестта на наказанието", отбеляза още Цветанов.

Цветанов обяви още, че ще "искат знаковите лица да си получат заслуженото и държавата е длъжна да го направи". Относно отстраняването на министъра на здравеопазването Божидар Нанев, вътрешният министър коментира, че няма сфера или област, която в момента да не се наблюдава - било в съдебна власт, било в местна, съвсем нормално е корупцията да бъде в министерствата, в местната власт или в държавните агенции. Според вътрешния министър случаят с Божидар Нанев е нямало как да бъде избегнат. "Ако има достатъчно данни, естествено, че ще бъдат предприети съответните мерки за прекратяването на тези практики. Нанев е подведен, но реално е участвал в една корупционна схема, от която друг се е облагодетелствал. Той не се е облагодетелствал, но той си е сложил подписа - всеки трябва да носи отговорност за поста, който заема". Цветанов отказа да съобщи името на следващия министър на здравеопазването и заяви, че това е право на премиера Борисов и негово решение.

По-късно Цветанов коментира, че показването лицата на задържаните може да има превантивен ефект, в отговор на въпрос, защо от досегашните акции на МВР е било показвано единствено лицето на бившия министър на отбраната Николай Цонев при неговия арест. Не виждам нищо нелогично да се показват лицата на тези, които са злоупотребили с българския данъкоплатец, каза Цветанов. Той добави, че след този случай няма проблем да отиде във Висшия съдебен съвет, информира БТА. Освен за съдия, Сантиров има и други проблеми, които трябва да се обсъдят с ВСС, посочи Цветанов. Той заяви, че трябва да се изгради схема, чрез която подобни служители да не могат да заседават по знакови дела.