хранене
хранене / ThinkStock/Getty Images
Заради вглъбяването в качеството на храните нараства броят на младите хора със сериозни здравни проблеми, каза специалистът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова пред „Фокус“.
 
Опасна мода: родители подлагат децата си на глад и жажда

„Напоследък се наблюдава тенденция средностатистическият, интелигентен и образован българин да се храни все по-здравословно и да подбира храните си по качество и според материалния си статус. Но заедно с това се наблюдават и залитания във всякакви посоки, в това число и подражание на различни кумири и модели от екрана и гладуващи и съзнателно подлагащи се на сериозни рестрикции. В тази посока има поява на нарастващ относителен дял на хранителните разстройства сред образованите млади лица, които заради вглъбяването в качеството на храните стигат до сериозни здравни проблеми“, каза тя.

Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене

Проф. Байкова обясни, че другата група хора са в срещуположната крайност – онези, които са на прага на оцеляването и които по социални причини и недостиг на средства се хранят ограничено, купувайки т.нар. имитиращи продукти.
 
Внимавайте със заместителите на млякото, съветва диетолог

„Наблюдава се и една положителна статистика, свързана с овладяването на свръхтеглото и затлъстяването, което най-после бележи прогрес сред децата, юношите и младите хора. При последните изследвания в България се забелязва лек спад, но все пак на този етап той все още не е много значим“, каза тя.

Диетолог препоръча най-здравословните съчетания на храни