Мирен протест на „Атака” в София
Мирен протест на „Атака” в София / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Около 30 човека се събраха на мирен протест пред Президентството и Министерския съвет, организиран от партия „Атака”. Целта на действията на „Атака” е да се предизвикат предсрочни избори през есента, съобщи лидерът на партията Волен Сидеров. По думите му, Общината е разрешила провеждането на протеста, но въпреки това полицията не им позволява да останат на мястото, тъй като е зона за сигурност.

Цялото ръководство на партия „Атака”, което преди дни съобщи, че напуска парламента се е събрало пред сградата на Президентството под специално опънати тенти. За Дарик Волен Сидеров коментира, че мястото ще се нарича „Народен парламент”, за да може всеки гражданин да изрази позицията си към управляващите.

„Мястото между Президентство, Министерски съвет и Народно събрание не е случайно, тъй като това е триъгълникът на властта”, каза Сидеров.

Освен предсрочни избори от „Атака” искат и оставката на президента Първанов. Волен Сидеров заяви още, че полицията иска да ги изгони от мястото, защото така са им наредили управляващите. От „Атака” обсъждат как да действат, ако жандармерията ги принуди да напуснат. Сидеров призна, че може да се стигне до силови разправии, въпреки че по думите му те не са желателни.

От партията обясниха, че протестът ще продължи до края на август, като тентите ще стоят опънати денонощно. В отговор на въпрос на Дарик от кои политически сили очаква подкрепа Волен Сидеров заяви, че приема разрешението за протеста на кмета на столицата Бойко Борисов за непряка подкрепа от страна на ГЕРБ.

Лидерът на „Атака” призова всички опозиционни партии вместо да ходят на море през август да се включат в протеста, за да се осъществят предсрочни избори.