Министърът на отбраната посрещна участници в мисията ни в Афганистан
Министърът на отбраната посрещна участници в мисията ни в Афганистан / снимка: БГНЕС, архив

С тържествена церемония в Ямбол министърът на отбраната Аню Ангелов посрещна военнослужещи, участвали в българската мисия в Афганистан.

Българският контингент от 11-та охранителната рота, от състава на военно формирование 52590 в Ямбол, опазваше сигурността на Летище Кандахар като подразделение от Международните сили в Афганистан. Ротата е в състав от 300 военнослужещи, сред които и три жени, с командир майор Божидар Божилов.

„Искам да ви благодаря за вашата отговорност, която проявихте, за високия професионализъм. Всички от вас знаят 19 януари т.г. каква дата е. Вие най-добре можете да разкажете на своите колеги и своите семейства какво беше. Искам да изкажа благодарност и за онова, което вие направихте като представихте страната и лицето на Българската армия в Афганистан пред своите всички колеги от коалиционните сили”, заяви Аню Ангелов на церемонията при посрещането на ротата.

Лично министърът на отбраната, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев връчиха нагръден знак за участие в мисия на целия личен състав на ротата и предметни награди на проявили се при изпълнението на войнските си задачи военнослужещи.