Марио Любенов-Заека призна за убийството на Мирослава от Перник
Марио Любенов-Заека призна за убийството на Мирослава от Перник / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Марио Любенов-Заека призна вината си за отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник. „Разбирам обвинението и признавам фактите", заяви Любенов пред съдебния състав на Пернишкия окръжен съд.

По настояване на обвиняемия и адвокатите му делото се провежда по съкратена процедура. Това стана причина призованите свидетели да бъдат освободени.

Мирослава изчезна на 7 ноември 2011 година след тренировка по таекуондо. Отвличането й бе извършено в близост до спортната зала, която се намира на няколко минути път до дома й в квартал "Драгановец.

През януари 2012 година трупът й бе изровен в гориста местност край пернишкото село Планиница. Разследването продължи година и половина. Обвиняем по делото е Марио Любенов- Заека. Срещу него са повдигнати обвинения за отвличане на непълнолетно лице и предумишлено убийство по особено жесток начин с цел да бъде прикрито друго престъпление. Най-тежкото наказание, което предвижда законът, е доживотен затвор без право на замяна.

Според официалната версия другият уличен в отвличането и убийството на Мирослава - Стойчо Стоев-Чочо, се самоуби в дома си в присъствието на полицаи от ГДБОП, няколко часа след като бе открито тялото на момичето. Той се прострелял с пистолет по време на оглед в дома му, докато бил с белезници.