М. Димитров: Нужда от фискални правила има, но дяволът е в детайлите
М. Димитров: Нужда от фискални правила има, но дяволът е в детайлите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Успехът на политиците зависи от това как живеят хората, смята лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров. По думите му хората в България живеят „от зле по-зле". В предаването „Годината" на Дарик той отчете, че 2011-а е била много трудна година.

През 2009 година Бойко Борисов спечели изборите, като обеща европейски доходи за две-три години, коментира Димитров и допълни: „А какво стана, вместо европейски доходи - бедност в цяла България и фалити на фирми и рекордна безработица".

В кризата в Европа успешните страни според Димитров са тези, които са направили реформите преди нея. По думите му това е трябвало да направи и правителството на ГЕРБ. „Когато ти не закърпиш пробойните в началото на мандата, започваш да се давиш от собствените си неуспехи", каза той.

На въпрос дали СДС ще подкрепи България да подпише международно споразумение за задълбочаване на икономическата и фискална интеграция или така нареченият фискален пакт в ЕС, Димитров отговори, че нужда от фискални правила има, но дяволът е в детайлите. „Много е важно какви ще бъдат тези фискални правила. Ние не можем да се откажем от нашия суверенитет, не можем да разрешим големите страни да вземат решения вместо малките, не можем да разрешим данъчна хармонизация, което означава високи данъци в България. Знаете нашата позиция да имаме най-ниските данъци в ЕС като конкурентно предимство. Не можем да се съгласим България да плаща в този гаранционен фонд, защото нямаме пари, а и рисковата експозиция на България, тоест рискът, който България носи, е по-малък и няма смисъл да даваме, тоест тези неща трябва да отстояваме като българска позиция", коментира Димитров.

Димитров определи кризата, която наблюдаваме у нас, като „европейска криза с български особености". Той припомни, че ГЕРБ в един период от време след идването си на власт не са се разплатил с бизнеса, което е довело до фалити и междуфирмена задлъжнялост.

Синият лидер каза, че са научени уроците от изборите и са видени грешките. „Това бяха най-манипулираните избори в новата българска история. Ние си видяхме и нашите грешки, всички уроци са научени. Първо, научихме, че ГЕРБ са абсолютно безкрупулни на изборите, нямат ама никакви колебания. Нямат колебания депутати да носят бюлетини. Какво ще стане в Германия, господин Вълчев, ако хванат двама депутати на Меркел с чували с бюлетини. Това е провал на демокрацията, вие виждате ли, че демокрацията в България е пред разпад", коментира той.

В СДС има проблеми, така че първата партийна задача е да се укрепи. Въпросът за бъдещето на дясното обединение ще бъде решаван на един по-следващ етап, каза още Мартин Димитров.

Цялото интервю с Мартин Димитров четете ТУК