Лиляна Павлова: Това ще е годината на свлачищата
Лиляна Павлова: Това ще е годината на свлачищата / netinfo
Лиляна Павлова: Това ще е годината на свлачищата
77884
Лиляна Павлова: Това ще е годината на свлачищата
  • Лиляна Павлова: Това ще е годината на свлачищата

За съжаление очакваме това да е годината на сериозните проблеми от гледна точка на свлачищни процеси. Нещата са много сериозни и това е моето най-голямо притеснение, съобщи в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Заради дъждовете има поредица от свлачища и срутища в цялата страна, които са се активирали на голяма част от пътищата, и това се случва вече всекидневно. Правим детайлен анализ на критичните зони, тъй като се готвим за възможността по две линии да търсим финансиране, допълни министърът.

Лиляна Павлова посочи, че заради бедствията държавата се готви да кандидатства с голяма апликационна форма по фонд „Солидарност”, а за превенция и ремонт на свлачищата - по програма „Околна среда”, където има предвидени средства. „Трябва и авариен ремонт по линия на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, защото са много тежки нещата. Ясно е, че няма пари за всички, но ще се опитаме да ги приоритизираме”, посочи Лиляна Павлова.

Тя допълни, че за момента обстановката в цялата страна е спокойна, снегонавявания има само в районите на Русе и Силистра.