Лекарите решиха: Ще подпишат Националния рамков договор за 2014-а
Лекарите решиха: Ще подпишат Националния рамков договор за 2014-а / снимка: БГНЕС, архив
Лекарите решиха: Ще подпишат Националния рамков договор за 2014-а
68987
Лекарите решиха: Ще подпишат Националния рамков договор за 2014-а
  • Лекарите решиха: Ще подпишат Националния рамков договор за 2014-а

На извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС) медиците решиха, че ще подпишат Националния рамков договор за 2014 година. По време на събитието бяха представени новите параметри на договореното с Националната здравноосигурителна каса.

През следващата година се предвижда увеличение на цените на 24 клинични пътеки, като за целта са предвидени 14 милиона лева.

Според председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов подобренията няма да са особено големи, но положението в никакъв случай няма да е по-лошо: „Клаузите са няколко. Каро ръст и там, където беше най-тежко - детските пътеки, са увеличени. Подобрени са и параметри като например - болният в дадено лечебно заведение, ако е лекуван за нещо да може директно да бъде насочван към физиотерапия и рехабилитация, без да бъде изписван и разкарван по други места и след това приеман".

Една от промените е, че изследванията за ТЕЛК вече ще важат цяла година. Новият рамков договор обаче, определя по-малък брой направления по клиничните пътеки. Цветан Райчинов увери, че този брой е прогнозен и няма да има непрегледани хора: „Колкото хора има заболели, толкова ще бъдат лекувани. Не се фиксирайте върху тези обеми - те са условни цифри. Няма и е абсурдно да се мисли, че човек, който е болен и има нужда да му бъде оказана помощ, особено пък спешна, под предлог обеми няма да бъде приет. Такова нещо не може да се случи".

Председателят на БЛС каза още, че не достигат 16 милиона лева, за да може Касата да плати 80% от дължимото на болниците за ноември.

По думите на Райчинов към момента не е ясно откъде ще дойдат необходимите средства, но изрази надежда, че ще има решение в следващите дни.