Корабът Св. Николай е задържан в рамките на международна операция Картел
Корабът Св. Николай е задържан в рамките на международна операция Картел / снимка: Reuters

На борда на кораба "Свети Николай" е имало 21 българи, сред които и капитанът. Всички те са задържани, гласи официално съобщение на МВР.

Корабът, на чийто борд бяха открити 3 тона кокаин, е задържан в рамките на операция "Картел". Акцията е съвместна между ГДБОП към МВР на България, и полицейските служби на Франция, ДЕА-САЩ и СОКА - Великобритания.

Неутрализирана е престъпна група, изградила канал за трафик на наркотични вещества от Южна Америка към Европа, се посочва още в съобщението.

В резултат на проведените допълнителни действия у нас са задържани още двама българи. По първоначални данни единият - 37-годишен софиянец, е организаторът на транспорта на наркотика. Той няма регистрирани криминални прояви. Вторият от членовете на престъпната организация е отговарял за наемането на част от екипажа на кораба. 46-годишен мъж, адресно регистриран в София, е криминално проявен и съден в друга държава, има и множество криминални регистрации.

Корабът "Св. Николай", плаващ под български флаг, беше задържан на 13 август на 50 мили от пристанището Кадис в Южна Испания. Заловеният кокаин бил висококачествен, опакован в 108 бали, разположени в трюма. Справка в морските регистри показва, че корабът "Свети Николай" е сменил съвсем наскоро името си. До преди по-малко от месец той е плавал с името "Бургас 3".