Кметът на Нова Загора иска оставката на колегата си от Караново
Кметът на Нова Загора иска оставката на колегата си от Караново / снимка: DarikNews

С разпространена до медиите декларация кметът на община Нова Загора Николай Грозев и ръководството на общината се разграничават от действията на кмета на новозагорското село Караново Деньо Денев, който след като е станало вече известно за трагедията в местността „Бакаджик" до Ямбол, отнела живота на 17 души, не е разпоредил да бъдат прекратени организираните от кметство Караново мероприятия по случай Спасовден - празник на селото.

В декларацията е записано още, че Денъо Денев уронва престижа на кметската институция и го приканват да си подаде оставката пред Общински съвет-Нова Загора.

От своя страна кметът на Караново Деньо Денев коментира, че не е нарушил никакви морални норми. Празникът е бил на 28-ми май, в деня на трагедията, и не е имало силна музика, отслужена е литургия в храма на селото. Малко по-късно е открита изложба, организирана от Дружество „Традиция" Нова Загора, която е започнала с изказване на съболезнования към семействата на загиналите. В денят на траура - 29-ти май, от сградата на кметството е бил спуснат черен флаг.

„Ако трагедията бе станала на територията на община Нова Загора или имаше жители на село Караново, щях да отменя всичко веднага. Сега подготвям декларация от свое име, която ще прочета пред общинските съветници по време на заседанието на Общинския съвет на 4-ти юни и ще искам от тях да вземат отношение по случая. Оставка със сигурност няма да подам. Аз съм избран от хората на Караново. Вече втори мандат съм кмет и мисля, че хората виждат това, което правя за селото", каза Денев и коментира още, че ще изпрати писма и до два ежедневника, които според него са писали по случая невярна информация.