Клинтън ни похвали за стратегията за интеграция на ромите
Клинтън ни похвали за стратегията за интеграция на ромите / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

САЩ ще се присъединят към кампанията „Десетилетие на ромското включване” като официален наблюдател. Това каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън на среща в сградата на американската дипломатическа мисия с представители на неправителствени организации, свързани с ромската интеграция. „Този ангажимент на европейските правителства е похвален и ще спомогне да се подобрят възможностите за участие на ромите в политическия, обществения и културния живот на техните общности”, допълни тя.

Държавният секретар на САЩ поздрави българското правителство за стратегията за интеграция на ромите и добави, че иска да насърчи да се работи заедно с ромските общности и други заинтересовани за изпълнение на приетите плановете.

„В Европа един от въпросите, които не са окончателно решени, е пълната интеграция на ромите в обществата, в които живеят. Твърде дълго те са маргинализирани и изолирани, възпрепятствани да допринасят с таланта си и да участват в обществото”, изтъкна Хилари Клинтън. „За което и да е общество е грешка да не образова напълно всяко дете и на много места ромските деца посещават училища, предлагащи по-ниско качество на образование, обикновено сегрегирани. В резултат на това самите роми стават апатични и безразлични, цикълът се затваря, което трябва да бъде прекъснато”, заяви тя.

„Смятам, че изграждането на по-добро разбиране между ромските и неромските общности е много важно”, каза още държавният секретар на САЩ, цитирана от БТА. Хилари Клинтън изтъкна подпомагането и защитата на исконните човешки права на ромите навсякъде като неин дългосрочен ангажимент, а също и заявен външнополитически приоритет на настоящата администрация.